Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στον ανακριτή αύριο ο σταθμάρχης Λάρισας που φέρεται να παραδέχθηκε λάθος του

Στον ανακριτή θα προσαχθεί αύριο ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Σύμφωνα όμως με τις καταγγελίες που βλέπουν από το πρωί της Τετάρτης το φως της δημοσιότητας, προκύπτει θανάσιμη αδιαφορία. Όλα τα προβλήματα που αποδείχτηκαν δυστυχώς θανάσιμα ήταν γνωστά στους «αρμόδιους». Συνδικαλιστές και γνώστες των σιδηροδρομικών μεταφορών, υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να αποφευχθεί. Τα συστήματα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δεν λειτουργούν, όχι κατ’ εξαίρεση, αλλά λόγω των διαχρονικών καθυστερήσεων στην αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.

«Το κράτος έχει αφήσει τα τρένα χωρίς συστήματα ασφαλείας, χωρίς φανάρια. Μέσω ασύρματων γίνεται η ενημέρωση των μηχανοδηγών. Τα έχουμε καταγγείλει όλα έχουμε κάνει απεργίες, έχουμε στείλει εξώδικα». Ανατριχιαστική καταγγελία του Προέδρου μηχανοδηγών Κ. Γενιδουνια.

Όσον αφορά το σταθμάρχη της Λάρισας ο οποίος έχει συλληφθεί απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, φέρεται να παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα».

Ακόμη, σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Ακόμη, με εντολή του εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης. Με εντολή επίσης του κ. Δασκαλόπουλου, εισαγγελέας παρίσταται στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστυχήματος (τι και ποιός έφταιξε).

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, έως τώρα έχουν εντοπιστεί 36 νεκροί.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχουν ακόμη δύο άτομα που έχουν εντοπιστεί χωρίς τις αισθήσεις τους, αλλά δεν έχουν ανασυρθεί ακόμη από τα σωστικά συνεργεία.

Στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής, εκφράστηκαν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Στα Νοσοκομεία νοσηλεύονται 72 τραυματίες, εκ των οποίων 6 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο επιβατικό τρένο που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τα Τέμπη, επέβαιναν πολλοί φοιτητές, οι οποίοι επέστρεφαν στις πόλεις που σπουδάζουν μετά το τριήμερο.

Οι λεπτομέρειες για τα θύματα συγκλονίζουν. Όπως για τις τρεις φοιτήτριες από την Καλαμπάκα – τις δίδυμες αδελφές και την ξαδέλφη τους- που σκοτώθηκαν στο πρώτο ταξίδι τους με τρένο. Οι τρεις αδικοχαμένες κοπέλες ήταν φοιτήτριες στο ΑΠΘ και επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, μετά το τριήμερο.

Ναζίμ Χικμέτ Ποιήματα εκλογή από το έργο του