Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Στο Λονδίνο ENERGEAN, στην Καβάλα… ANERGEAN»: Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η εργοδοσία της «ENERGEAN» στα «Πετρέλαια Καβάλας», προκειμένου να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων, που βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τον Αύγουστο, ενάντια στην επίθεση της εταιρείας που θέλει να επιβάλει απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις πύλες του εργοστασίου από τα ξημερώματα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η επιχείρηση της αστυνομίας – σε εγκαταστάσεις με επικίνδυνα υλικά, όπως υδρόθειο – αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, όπως και από την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Στον χώρο βρέθηκε και κλιμάκιο της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ. Σημειώνεται πως αρχικά η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει την προσέγγιση του κλιμακίου του Κόμματος στην πύλη των εγκαταστάσεων, προσπάθεια που έπεσε στο κενό και καταγγέλθηκε από την ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, που τόνισε πως «ασφαλίτες, υπάλληλοι εταιρειών security και βέβαια οι άνθρωποι της εργοδοσίας, αλωνίζουν για να προχωρήσει το σχέδιο καταστολής», απαιτώντας παράλληλα την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων. Το κλιμάκιο προσέγγισε τελικά τους εργαζόμενους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πύλη των εγκαταστάσεων. Με ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Οργάνωση του Κόμματος καλεί σε ενίσχυση της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας» από σωματεία και φορείς, τονίζοντας τον δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων τους.

Μετά από διαπραγματεύσεις, στις εγκαταστάσεις παρέμεινε το προσωπικό ασφαλείας που είχαν ορίσει οι εργαζόμενοι, και πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του σωματείου και αντιπροσώπων της εταιρείας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Στο μεταξύ, στην πόλη της Καβάλας, άμεση ήταν η κινητοποίηση των Σωματείων ιδιωτικών υπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων και Οικοδόμων Καβάλας, που πραγματοποίησαν παρεμβάσεις καταγγέλλοντας την επέμβαση της αστυνομίας και των ΜΑΤ, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους, όπως με ανακοινώσεις σε χώρους δουλειάς και με μικροφωνική. Δηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» έκαναν επίσης τα σωματεία Επισιτισμού – Τουρισμού Καβάλας – Θάσου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου και Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων όπως και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η εργοδοσία δεσμεύτηκε πως θα παρουσιάσει άμεσα στο Σωματείο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της μονάδας, και πως θα προχωρήσει σε σταδιακή άρση των αποφάσεων του τελευταίου διαστήματος (διαθεσιμότητες, απροειδοποίητη παύση της δραστηριότητας της μονάδας και κόψιμο της ροής του φυσικού αερίου) που οι εργαζόμενοι έχουν χαρακτηρίσει εγκληματικές τόσο για τους ίδιους όσο και για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους, ενώ στη συγκέντρωσή τους έξω από την πύλη, όπου ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, εκδήλωσαν μαζικά την ευγνωμοσύνη τους στα σωματεία για το κύμα συμπαράστασης του αγώνα τους.

Ριζοσπάστης.

che guevara 008