Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Στο πόδι” όλη η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

Πρωτόγνωρες σκηνές παλλαϊκού ξεσηκωμού στα χωριά και στον οικισμό, με μαθητές στους δρόμους και επαγγελματίες να «κατεβάζουν ρολά»

Πρωτοφανείς είναι οι εικόνες που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη Λάρυμνα, στον οικισμό του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ αλλά και στις γύρω περιοχές, όπως σε Μαρτίνο και Μαλεσίνα, με όλο τον λαό να βρίσκεται «στο πόδι» ενάντια στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν χτες και οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς τους, και με τις μαζικές τους συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις νέκρωσαν όλη την περιοχή, με τους κατοίκους να λένε ότι τέτοια παγκινητοποίηση δεν έχουν ξαναδεί.

«Εχουμε φωνή και είναι δυνατή, εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», βροντοφώναζαν οι μαθητές μαζί με γονείς και αυτοαπασχολούμενους, κατοίκους των χωριών γύρω από το εργοστάσιο, με τη φωνή τους να «φτάνει» μέχρι το υπουργείο Οικονομικών και να συντροφεύει τους απεργούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που την ίδια ώρα διαδήλωναν ενάντια στις απολύσεις και στο ξεσπίτωμα των οικογενειών τους (βλ. σελ. 13).

Ολα τα καταστήματα, ακόμα και τα περίπτερα, στον οικισμό του εργοστασίου, στη Λάρυμνα και στο Μαρτίνο, έκλεισαν, σε συμπαράσταση στην απεργία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μαθητές και γονείς ξεσήκωσαν με τις συγκεντρώσεις και τις πορείες τα χωριά, ανανεώνοντας το ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

«Μαθητές – εργατιά είμαστε όλοι μια γροθιά»

Ο οικισμός στο εργοστάσιο, η Λάρυμνα, το Μαρτίνο, η Μαλεσίνα και το Ακραίφνιο σηκώθηκαν «στο πόδι» από τα συνθήματα και τις πορείες διαμαρτυρίας μαθητών και γονιών, μετατράπηκαν σε εστίες αγώνα κατά των εγκληματικών αποφάσεων της κυβέρνησης, που διαλύουν τη ζωή πάνω από 1.300 οικογενειών και μαραζώνουν ολόκληρη την περιοχή.

Στη Λάρυμνα οι γονείς αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Συγκεντρώθηκαν την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα και με πορεία έφτασαν μέχρι την κάτω πύλη της ΛΑΡΚΟ. Εκεί συναντήθηκαν με τους μαθητές του Γυμνασίου που βρίσκεται στον οικισμό του εργοστασίου, οι οποίοι επίσης πραγματοποίησαν πορεία από το σχολείο μέχρι την πύλη του εργοστασίου. Συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρτυρίας και άλλες πολύμορφες δράσεις πραγματοποίησαν και οι μαθητές σε Μαρτίνο, Μαλεσίνα και Ακραίφνιο.

Με πανό, τραγούδια και συνθήματα όπως: «Μαθητές – εργατιά είμαστε όλοι μια γροθιά», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει από τη ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά» και «Εχουμε φωνή και είναι δυνατή, εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», οι μαθητές των χωριών της περιοχής έστειλαν ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση και στην απόφασή της να ξεκληρίσει ολόκληρη την περιοχή. «Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ είναι τα σπίτια μας, εδώ είναι το σχολείο και οι φίλοι μας. Δεν πρόκειται να φύγουμε», δήλωναν ξεκάθαρα τα παιδιά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Νέκρωσαν τα πάντα

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκονται και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες στον οικισμό του εργοστασίου στη Λάρυμνα και στο Μαρτίνο, καθώς οι επιπτώσεις από τις απολύσεις των εργαζομένων και το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ θα είναι άμεσες και γι’ αυτούς.

Με αποφάσεις των συλλόγων τους, τα εμπορικά καταστήματα, η εστίαση, τα καφενεία, ακόμα και τα περίπτερα έκλεισαν χτες, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ποια θα είναι η εξέλιξη από την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ. Κλειστές ήταν και οι μικρές επιχειρήσεις με εγκαταστάσεις αμμοβολής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προμηθεύονται πρώτη ύλη από το εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής «κατέβασαν ρολά» το σύνολο των καταστημάτων στη Λάρυμνα και στο Μαρτίνο, σε ένδειξη συμπαράστασης σε μία κινητοποίηση που μάλιστα δεν ήταν στην περιοχή, κάτι που εξηγείται: Ολοι οι μικροί επαγγελματίες της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι χωρίς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ δεν υπάρχει ζωή για αυτούς. Αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται απλά για στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων, αλλά ότι τα δίκαια αιτήματά τους αφορούν και τη δική τους επιβίωση. Μάλιστα επαγγελματίες της περιοχής βρέθηκαν στις κινητοποιήσεις των μαθητών και των γονιών, ενώ ορισμένοι συνάδελφοί τους συνόδευσαν τους εργαζόμενους στην Αθήνα, μαζί τους και αυτοκινητιστές που συμβάλλονται ως αυτοαπασχολούμενοι με τη ΛΑΡΚΟ.

Στον αγώνα και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ

Τη δική τους συμβολή στον αγώνα έχουν και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ, που σχεδιάζουν μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής και συμβολικά με τους μαθητές θα σχηματίσουν αλυσίδα γύρω από τον οικισμό.

Παράλληλα, η Επιτροπή που συγκροτήθηκε στη σύσκεψη των γυναικών που έγινε στον οικισμό, με πρωτοβουλία της Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ, σχεδιάζει και οργανώνει τις επόμενες δράσεις.

Και χτες αρκετές γυναίκες, σύζυγοι εργατών της ΛΑΡΚΟ, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των μαθητών και των γονιών, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε για μία ακόμα φορά αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρό της Χριστίνα Σκαλούμπακα, μεταφέροντας τη στήριξη της Ομοσπονδίας στον δίκαιο αγώνα.

Περιοδεία του Γ. Μαρίνου στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στα Ψαχνά

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια σήμερα Παρασκευή 11 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10 π.μ. θα έχει συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο στήριξης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ.

Την Κυριακή βουλιάζουμε τη Λάρυμνα, «η θάλασσα να φτάσει στο βουνό»
Μαζικό απεργιακό «όχι» στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές τους

Περισσότερα στον σημερινό Ριζοσπάστη