Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στ. Ντιπάρτμεντ: «Ζητήματα» ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Για «σημαντικά ζητήματα» ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του, που παρουσίασε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν. Η έκθεση σημειώνει πως η Ελλάδα παρουσίασε βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς, όπως η διαφθορά και η συνεργασία μεταξύ των αρχών και της «κοινωνίας των πολιτών», προσθέτοντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, κάνοντας λόγο για «αξιόπιστες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στη φυλακή και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου».

Παράλληλα καταγράφει καταγγελίες ΜΚΟ για επαναπροωθήσεις προσφύγων και τις «αναφορές για ανεπαρκή έρευνα και λογοδοσία» των αρχών για καταχρηστικές ενέργειες και αστυνομικές πρακτικές «με βάση το φύλο, βία, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή εγκλήματα που αφορούν βία που στοχεύει μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων», όπως για τις δολοφονίες Ρομά.

Αλλά και για «περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση και στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής της ποινικής νομοθεσίας περί συκοφαντίας και συκοφαντίας» με βάση και τους νέους νόμους υποτίθεται για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης». Επιπλέον, στην έκθεση υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικές τοποθετήσεις σε μερίδα ακραίων, όπως χαρακτηρίζονται, ΜΜΕ και ιστοσελίδων αλλά και σε περιστατικά βανδαλισμών σε εβραϊκά κοιμητήρια και στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πηγή: 902.gr