Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη στις 16 Μάη στην Ουάσινγκτον

Στις 16 Μάη θα γίνει η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο και στο επίκεντρο θα είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και οι επικίνδυνοι για το λαό σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε αντιπαράθεση με την Ρωσία και την Κίνα. 

Την είδηση επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου που εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό «παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία».

Αναφέρει πως «οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας».

Η Ελλάδα, με την μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο μέσω των βάσεων της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς τα σύνορα της Ρωσίας, ενώ τα περί ενεργειακής ασφάλειας είναι το περιτύλιγμα για την προώθηση του πανάκριβου αμερικανικού LNG που θα πληρώσει ο λαός και θα μεταφέρουν με το αζημίωτο Έλληνες εφοπλιστές.

Επίσης σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη συνάντηση θα κάνουν «απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή», που οι ΗΠΑ εννοούν την προώθηση ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο την συνεκμετάλλευση με διάφορες μορφές στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, κάτι που θα μπορούσε να είναι μέρος πιθανών ανταλλαγμάτων προς την Άγκυρα για να αποτραβηχτεί οριστικά από τη Ρωσία.

902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα