Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζει να δολοφονεί παιδιά το Ισραήλ – 5 τα δολοφονημένα παιδιά, τα 4 με μια σφαίρα στο κεφάλι

Επιμέλεια Ηρακλής Κακαβάνης //

Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, ο Άζαμ Οβέιντα, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από σφαίρα Ισραηλινών στρατιωτών χθες στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του.

Με τον θάνατό του ανέρχονται σε 4 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά την πέμπτη αυτή Παρασκευή κινητοποιήσεων, κατά την οποία χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι κοντά στη μεθόριο που χωρίζει την Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Συνολικά 45 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και περισσότεροι από 1.500 έχουν τραυματιστεί (από πραγματικά πυρά – 5.5000 συνολικά οι τραυματίες) από τότε που ξεκίνησαν, στις 30 Μαρτίου, οι διαμαρτυρίες για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες.

Πέντε τα δολοφονημένα παιδιά, τα τέσσερα με μια σφαίρα στο κεφάλι. Περισσότερα από 230 παιδιά τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά και πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί. 

Κι όλα αυτά με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ, ο οποίος περιορίζεται σε εκκλήσεις του τύπου «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την υπερβολική χρήση βίας εναντίον των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας» και χωρίς να έχει λογοδοτήσει κανείς για τις δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων που ζητούν το δικαίωμα να έχουν πατρίδα. Παρότι παραβιάζεται ωμά το διεθνές δίκαιο το οποίο επιτρέπει χρήση θανατηφόρας βίας σε περιπτώσεις «ακραίας ανάγκης» (Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που πετούν πέτρες άντε και μολότωφ είναι «ακραία ανάγκη»;). Όλοι οι νεκροί ήταν άοπλοι. Άοπλα παιδιά. Δολοφονήθηκαν ακόμη και δημοσιογράφοι. Είναι δολοφονίες εκ προθέσεως, άσκηση ωμής βίας, στα πλαίσια της κατοχής, για την υποταγή και εξόντωση ενός λαού. Οι δολοφονίες είναι η απάντηση στην αντίδραση των Παλαιστινίων στην καταδίκη του αποκλεισμού που τους έχει έχει επιβάλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια.

 

 

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook