Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η «περιπλάνηση» του Ορούτς Ρέις και οι διεργασίες για «διάλογο» και συμβιβασμούς

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης της κίνησης πλοίων «Marine Traffic», το «Oruc Reis», έφτασε λίγο πριν τις 19.30 το απόγευμα της Τρίτης στο δυτικότερο άκρο της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για σεισμικές έρευνες, σημείο που εφάπτεται με το σημείο Α της οριοθετικής γραμμής της συμφωνηθείσας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

xartis oruc reis

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει απλώσει τα καλώδια του χωρίς όμως να κάνει έρευνα καθώς κάτι τέτοιο εμποδίζεται από το θόρυβο που προκαλούν οι πολλές ναυτικές μονάδες στην περιοχή. Τα πλοία βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση από πλοία του ελληνικού ΠΝ, τα οποία στέλνουν ανά 15λεπτο μήνυμα, στα τουρκικά πλοία, να απομακρυνθούν γιατί πλέουν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατά πληροφορίες, οι Τούρκοι απαντούν ότι πλέουν εντός τουρκικής ΑΟΖ και επομένως πρέπει να απομακρυνθούν τα ελληνικά…

Προσήλωση στο «διάλογο» δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι το αίτημα «διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο Νίκος Δένδιας, έσπευσε να σημειώσει ότι «παρά την προσήλωση της χώρας μας στο διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή και των αρχηγών των γενικών επιτελείων με βασικό θέμα την αποτίμηση της κατάστασης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ.Μητσοτάκη – Ν.Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία τους, υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Καλέσματα σε διάλογο από Γερμανία και Κομισιόν

Την ίδια ώρα συνεχίζονται αμείωτες οι «παραινέσεις» για την έναρξη διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο πάντα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή και με στόχο την επίτευξη επικίνδυνων διευθετήσεων.

«Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν ένα διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, σημείωσε από την πλευρά του, ότι «οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης». Ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις».

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα η άγκυρα μέσω των δηλώσεων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών συνεχίζει τις προκλήσεις.

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε μήνυμά του τόνισε ότι «στην Aνατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».

Μεταξύ άλλων, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του στο Twitter, αναφέρει μεταξύ άλλων πώς «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατρέψει όλη την Ευρώπη σε “ελληνικό θέατρο”».

Πηγή: 902.gr