Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συρία: Σε πλήρη εξέλιξη οι γεωπολιτικές ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις

Ενώ καλά κρατεί και διευρύνεται η τρίτη στρατιωτική επέμβαση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, με τις πλάτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά και τις υποκριτικές εν πολλοίς αντιδράσεις διαφόρων πλευρών και ήδη το πρώτο 48ωρο των επιθέσεων καταγράφονται εκατοντάδες νεκροί και πολλές δεκάδες τραυματίες αλλά και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι, κυρίως Κούρδοι, που προσπαθούν να γλιτώσουν από μια νέα σφαγή, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσχεδιασμένες κινήσεις της «επόμενης μέρας»

Νέες απειλές του Ερντογάν

Ερντογάν

Επιχειρώντας να «φρενάρει» τις αποδοκιμασίες για την τουρκική επίθεση, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, ΑΚΡ, υποστήριξε ότι μέσα στο πρώτο 24ωρο των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν «109 τρομοκράτες». Απείλησε, επίσης, ξανά τους υποκριτές αξιωματούχους της ΕΕ, που τάχα ενοχλήθηκαν από την τουρκική επιχείρηση, λέγοντας ότι θα «αφήσει 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες» εάν οι Βρυξέλλες τολμήσουν να χαρακτηρίσουν «εισβολή» την επίθεση στη Συρία. Ισχυρίστηκε ότι στόχος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» είναι να συνεισφέρει η Τουρκία …«στην εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Συρίας, αφού είναι προφανές για μας ότι δεν μπορείς να μιλάς για εδαφική ακεραιότητα όταν το ένα τέταρτο του εδάφους σου είναι υπό την κατοχή του ΡΚΚ και του YPG». Αποδοκίμασε το ΝΑΤΟ (παραμονές της σημερινής άφιξης του γγ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην Κωνσταντινούπολη), λέγοντας ότι δεν έκανε, για την περίπτωση της Τουρκίας, χρήση του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αποδοκίμασε, επίσης, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία που εναντιώθηκαν, καλώντας την πρώτη «να μη μιλά» λόγω του αιματηρού πραξικοπήματος κατά του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμαντ Μόρσι και τη δεύτερη «να κοιτάξει στον καθρέφτη, ώστε να δει ποιος ευθύνεται» για τον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη.

Δαμασκός: Θα απαντήσουμε στην επίθεση!

Μπροστά σε όλα αυτά, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, πως δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, όταν ισχυρίζεται ότι κάνει την εισβολή για να …«προστατεύσει» τον συριακό λαό. Οι κάτοικοι της βόρειας Συρίας «ήταν ασφαλείς μέχρι την τουρκική βάρβαρη επίθεση που τους ανάγκασε να φύγουν για να γλιτώσουν από πιθανή σφαγή», επισημαίνει η ανακοίνωση, διαψεύδοντας ότι ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει χερσαία επέμβαση επειδή θεωρεί πως οι επιχειρήσεις περιορίζονται στη ρίψη πυρών πυροβολικού και πολεμικών αεροσκαφών.

Διαβεβαίωσε ότι ο συριακός στρατός θα υπερασπιστεί το έδαφος της χώρας και θα απαντήσει στις επιθέσεις του τουρκικού στρατού «σε πάνω από μία περιοχή, χτυπώντας τους πράκτορες και τους τρομοκράτες του».

Πάντως, χτεσινές πληροφορίες από τα μέτωπα επιχειρήσεων ανέφεραν πως ο τουρκικός στρατός έχει καταλάβει νέο έδαφος αρκετών χιλιομέτρων ανατολικά της συριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ και πως Κούρδοι μαχητές έχουν ξεκινήσει ρίψεις όλμων σε τουρκικές μεθοριακές πόλεις όπως το Ακτσακαλέ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ.

Η στήριξη των ΗΠΑ

Τραμπ Ερντογάν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζοντας τις αντιφατικές αναρτήσεις του στο «Τουίτερ» επέκρινε καικαλόπιασε τους Κούρδους, αλλά είχε «κατανόηση» για την Τουρκία, χωρίς να λείπουν και οι απειλές.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις συμμαχίες είπε «πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη τους, για ίδιον συμφέρον. Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία» και πρόσθεσε ότι «δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα. Τούτου λεχθέντος μας αρέσουν οι Κούρδοι».

Για την Τουρκία, είπε πως «ελπίζει ο Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο λογικό και ανθρώπινο τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιο οικονομικό τίμημα. Θα πλήξω πολύ σκληρά οικονομικώς την Τουρκία και με κυρώσεις εάν δεν παίξουν με τους κανόνες».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν στις περιοχές επιχειρήσεων Αμερικανοί στρατιώτες» και ότι ο ίδιος πασχίζει «για τον τερματισμό ατελείωτων πολέμων». Κατηγόρησε επίσης «κάποιους» πως τον παροτρύνουν να στείλει «δεκάδες χιλιάδες» Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή, ώστε «να ξεκινήσει νέος πόλεμος ξανά». Ενώ σε άλλη ανάρτηση είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν συλλάβει ήδη «τους πιο επικίνδυνους τζιχαντιστές» που κρατούσαν οι Κούρδοι.

Πάντως, δεν λείπουν και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που ήταν έως πρότινος στενός σύμμαχος του Τραμπ, κλιμακώνει τις αντιδράσεις ενάντια στην τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων συμμάχων των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Με διαδοχικές αναρτήσεις του στο «Τουίτερ» επανέλαβε ότι προωθεί άμεσα στο Κογκρέσο νομοσχέδιο με σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν, καλώντας τον Ντ. Τραμπ να μην ασκήσει «βέτο».

Υποκριτικές επικρίσεις από την ΕΕ

ΕΕ Αντικομμουνισμός Φασισμός

Ενας από τους Δυτικοευρωπαίους αξιωματούχους, που τηλεφώνησε «ενοχλημένος» στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, που δήλωσε «απογοητευμένος και ανήσυχος» και υποστήριξε ότι οι πρώτες πιθανές επιπτώσεις της επίθεσης είναι νέα ανθρωπιστική κρίση και μια πιθανή ανάκαμψη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

  • Φινλανδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν πως σταματούν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, ενώ και στη Σουηδία τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν το ίδιο.
  • Επιπλέον, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει «τη μονομερή στρατιωτική δράση», τονίζοντας ότι «μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν μπορεί να επιτευχθεί στρατιωτικά». Πρόσθεσε, τέλος, ότι η ανάφλεξη των εχθροπραξιών θα υπονομεύσουν περαιτέρω τη σταθερότητα της περιοχής, θα επιδεινώσουν «τα δεινά των πολιτών» και τις προοπτικές για ειρήνη.

Ενδιαφέρον είχε και η χτεσινή αντίδραση του Ισραηλινού εντολοδόχου πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που τάχθηκε ανοικτά στο πλευρό του «θαρραλέου κουρδικού λαού», λέγοντας ότι θα «επεκτείνει» την «ανθρωπιστική βοήθεια».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χτες ξανά καταδίκασε την τουρκική επίθεση, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της και την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία.

Ενάντια στην τουρκική επίθεση τάχθηκε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, ενώ αντίθετα την δικαιολόγησε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Αργότερα χτες βράδυ έγινε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική επίθεση στη Συρία με αίτημα ευρωπαϊκών χωρών. Μετά τη συνεδρίαση, οι πρέσβεις Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου και Πολωνίας εξέδωσαν κοινή, λιτή ανακοίνωση αναφέροντας: «Ανησυχούμε βαθιά από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη ΒΑ Συρία. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση».

Η Ρωσία θέλει …«διάλογο»

Πούτιν

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε τις τακτικές επικοινωνίες μεταξύ των Προέδρων Ρωσίας, Τουρκίας και άλλων αξιωματούχων των δύο χωρών, σημειώνοντας τη δημιουργία ρωσοτουρκικού στρατιωτικού «διαύλου» για την αποτροπή συγκρούσεων στη Συρία. «Θέλουμε η κατάσταση να ηρεμήσει το συντομότερο, ώστε πρώτα απ’ όλα να εξασφαλιστεί ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας», είπε ο Λαβρόφ, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα «θα προωθήσει το διάλογο μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας» αλλά και το διάλογο «ανάμεσα στη Δαμασκό και κουρδικές οργανώσεις» που αποκηρύσσουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Αυτά, ενώ το λιβανέζικο δίκτυο «αλ Μαγιαντίν» μετέδιδε ότι η Ρωσία οργανώνει «συνομιλίες συμφιλίωσης» μεταξύ Δαμασκού – Αγκυρας.


Ενημέρωση |> όλες οι εξελίξεις -|> Κάτω τα χέρια από τη Συρία! <|-


gif Banner ΓυάροςΜνημείο ΚΚΕ 100 Γυάρος Ρωγμή Α Μυρωδιάς