Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΑ: Παρέμβαση Τραμπ υπέρ της Τουρκίας την ώρα που συνεχίζεται η κυβερνητική προέλαση στην Ιντλίμπ

Την ώρα που ο Συριακός Αραβικός Στρατός, με τη βοήθεια της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, προελαύνει στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι δυνάμεις των αντικυβερνητικών, αλλά και των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών ομάδων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρεμβαίνει με πρόσχημα την «προστασία των αμάχων», στηρίζοντας την παρέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή.

«Η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν σκοτώνουν ή είναι καθ’ οδόν να σκοτώσουν χιλιάδες αθώους πολίτες στην επαρχία Ιντλίμπ. Μην το κάνετε! Η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή», έγραψε στο «Twitter» ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για τουρκικό εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών της Συρίας.

Russia, Syria, and Iran are killing, or on their way to killing, thousands of innocent civilians in Idlib Province. Don’t do it! Turkey is working hard to stop this carnage.

Όπως μεταδίδει το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA), ήδη έχουν απελευθερωθεί οι περιοχές Χαλμπάν, Σαμάκ, Ταλ Χάτρα και Κιρμπέτ Ναουάφ της επαρχίας Ιντλίμπ.

Παράλληλα, το SANA μεταδίδει καταγγελίες κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός μεταφέρει έποικους, πρώην τζιχαντιστές, που περάσαν τα σύνορα με την Τουρκία στην πόλη Ρας Αλ Αίν, που κατέχει παράνομα. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι έποικοι μπαίνουν σε σπίτια κυρίως Κούρδων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την τουρκική εισβολή.

🇷🇺 O Ρωσικός στρατός μπήκε σε πρώην αμερικανικό στρατόπεδο στη Ράκα

Τα ρωσικά οχήματα μπαίνουν στην πρώην αμερικανική βάση (Πηγή: ТРК «Звезда»)Τα ρωσικά οχήματα μπαίνουν στην πρώην αμερικανική βάση (Πηγή: ТРК «Звезда»)

Την ίδια ώρα, η ρωσική στρατονομία έθεσε υπό τον έλεγχό της μια βάση κοντά στην πόλη Ράκα, την οποία μέχρι και πριν από μερικές ημέρες χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Tass».

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Ράκα, την πρώην ντε φάκτο πρωτεύουσα του χαλιφάτου του «Ισλαμικού Κράτους», στις αρχές του μήνα, καθώς η Μόσχα έσπευσε να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή.

Η βάση, ένα πρώην σχολείο στο χωριό Ταμ Σαμίν, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, σε μια διασταύρωση που συνδέει τη Ράκα με την κεντρική Συρία και τις βόρειες επαρχίες. Ο Αρμάν Μαμπέτοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, είπε στο «Tass» ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα ξεκινήσουν περιπολίες στη γύρω περιοχή από σήμερα Πέμπτη.

Το κανάλι του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας «Zvezda TV» πρόβαλε ένα βίντεο, στο οποίο δύο Ρώσοι υψώνουν τη ρωσική σημαία στη βάση και μια φάλαγγα οχημάτων της στρατονομίας μπαίνει στο χώρο.

(Με πληροφορίες από: SANA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)