Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Μαίνονται ασίγαστες οι αναταράξεις

Μαίνεται ασίγαστη η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σημείο που χτες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες πως συγκεντρώνονται υπογραφές για την καθαίρεση του Στ. Κασσελάκη από πρόεδρο του κόμματος. Θυμίζουμε, για καθαίρεσή του με ενεργοποίηση του καταστατικού έκανε λόγο σε άρθρο του και ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Ν. Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, Τάκης Κατσαρός, ενώ φουντώνουν οι διαρροές και περί ενδεχόμενου διάσπασης.

Για «κακοήθειες» έκανε λόγο ο Ευ. Αποστολάκης στην ΕΡΤ, ενώ απαντώντας σ’ αυτό η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής» σχολίασε πως «στα πραξικοπήματα μας έχει συνηθίσει ιστορικά η κακιά Δεξιά, όχι η καλή Αριστερά. Εκτός αν αυτή δεν είναι καν Αριστερά, αλλά μια ντεμέκ Αριστερά».

Οσον αφορά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανέφερε ότι όσοι υπονομεύσουν την ενότητα του κόμματος, δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, η Δώρα Αυγέρη υποστήριξε πως «δεν πρόκειται για κάποιο “τελεσίγραφο”, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πώς θα πορευτεί το καράβι με αυτόν στο τιμόνι, ως πρώτο μεταξύ ίσων». Σχετικά με την κριτική που ακούστηκε για τα όσα είπε ο Στ. Κασσελάκης στη ΓΣ του ΣΕΒ, η Δ. Αυγέρη υποστήριξε πως «εάν κάποιος αισθάνεται ότι δεν εκφράζεται από αυτές τις θέσεις, το πρόβλημα το έχει ο ίδιος».

Και πώς αλλιώς εφόσον ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις και τα διαπιστευτήρια από το βήμα του ΣΕΒ δεν είπε τίποτα περισσότερο από τις ίδιες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις διακηρύξεις ταξικής συνεργασίας πίσω από τα περί «ανάπτυξης για όλους». Τα ίδια επανέλαβε άλλωστε και χτες από το Κερατσίνι, μιλώντας και πάλι για «ένα κοινωνικό κράτος όπως αυτό που άρχισε να χτίζει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981» και χαρακτηρίζοντας «παρακαταθήκη του προοδευτικού κόσμου» τα ψίχουλα που πέταγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που τσάκιζε τον λαό με το τρίτο μνημόνιο.

Ενώ μιλώντας στο «Κόκκινο», όπου και στήριξε εκ νέου την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Αθήνας, έλεγε πως «η ενότητα του χώρου μας και η διεύρυνση είναι υπαρξιακό θέμα για τη χώρα», «υπαρξιακό» για το αστικό πολιτικό σύστημα και το παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής.

Ο Ευ. Αποστολάκης απ’ την πλευρά του υποστήριξε ότι ο Στ. Κασσελάκης προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους διαφωνούντες, αλλά αρνούνται και πως πρέπει να λήξει αυτή η λευκή απεργία, ώστε η ΚΟ να αρχίσει να δουλεύει και να παράγει έργο, κάνοντας λόγο για «παράξενες» αρνήσεις και καλώντας τους «διαφωνούντες να βάλουν νερό στο κρασί τους».

Για «μία κρίσιμη και “ευαίσθητη” στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» έκανε λόγο ο Σ. Φάμελλος, προσθέτοντας πως «υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα».

Νέα πυρά εξαπέλυσε χτες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάζει το πρόγραμμα και τη γραμμή ενός κόμματος, ας είναι και ο πρόεδρος, καλώντας «να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος, έχει περάσει αρκετός καιρός και πρέπει ο πρόεδρος, η ηγετική ομάδα να συγκαλέσουν τα κομματικά όργανα, εκεί θα γίνει πιο πολιτισμένα ο διάλογος και θα φανεί και η πολιτική διαφοροποίηση».

Ριζοσπάστης