Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Β’ γύρος για το Δήμο Θεσσαλονίκης: Μονομαχία για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων

Ο λαός της Θεσ­σα­λο­νί­κης ενί­σχυ­σε σημα­ντι­κά τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» σε Περι­φέ­ρεια και δήμο, ανα­δει­κνύ­ο­ντάς την ως τη μονα­δι­κή, πραγ­μα­τι­κή μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση για τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας της πόλης μας. Η αντι­πα­ρά­θε­ση αυτές τις μέρες για τον δεύ­τε­ρο γύρο στον δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης ανά­με­σα στις παρα­τά­ξεις Ζέρ­βα και Αγγε­λού­δη επι­βε­βαιώ­νει πλή­ρως όσα λέγα­με ως «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» καθ’ όλη τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου. Οτι δηλα­δή όποιος και από τους τρεις βασι­κούς διεκ­δι­κη­τές (μαζί με την παρά­τα­ξη Πέγκα), που στή­ρι­ξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επί­ση­μα ή ανε­πί­ση­μα, φανε­ρά ή αθέ­α­τα, είναι διοί­κη­ση την επό­με­νη μέρα, θα συνε­χί­σει στον ίδιο αντι­λαϊ­κό δρό­μο της προη­γού­με­νης. Οι τρεις σωμα­το­φύ­λα­κες της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής έχουν κοι­νό πρό­γραμ­μα για μια πόλη — του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν, την ιεράρ­χη­ση των έργων με βάση αυτόν τον στό­χο και την ικα­νο­ποί­η­ση των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων τοπι­κών, πανελ­λα­δι­κής εμβέ­λειας και διε­θνών, ιδιαί­τε­ρα στους κλά­δους του Του­ρι­σμού — Επι­σι­τι­σμού, Εμπο­ρί­ου, των κατασκευών/real estate και της «πρά­σι­νης» και «έξυ­πνης» ανάπτυξης.

Απέ­να­ντί τους δεν μπο­ρούν να είναι δυνά­μεις που είτε φωνα­χτά (βλέ­πε Καλό­γη­ρος) είτε διά της εκκω­φα­ντι­κής σιω­πής — ανο­χής (βλέ­πε Πέγκας, «Πόλη Ανά­πο­δα») παίρ­νουν θέση με τον έναν ή τον άλλον εκπρό­σω­πο του κεφαλαίου.

Μετά από όλα αυτά έχει το θρά­σος ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρι­κά να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι με την καθα­ρή του στά­ση το ΚΚΕ «στη­ρί­ζει Μητσο­τά­κη» στον δεύ­τε­ρο γύρο των τοπι­κών εκλο­γών; Θα τους συμ­βου­λεύ­α­με πρώ­τα να ρωτή­σουν τον εκλε­κτό τους για τον δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης κ. Πέγκα για το ποιον στη­ρί­ζει ο ίδιος… Αλή­θεια, η σιω­πή της παρά­τα­ξης «Πόλη Ανά­πο­δα» για την στά­ση της για τον β’ γύρο σημαί­νει στή­ρι­ξη «με κρι­τι­κή» στον Αγγε­λού­δη, όπως οι ομοϊ­δε­ά­τες τους στην Αθή­να που στη­ρί­ζουν τον εκλε­κτό του ΠΑΣΟΚ Δούκα;

Και από όσα εξε­λίσ­σο­νται τις μέρες μετά τις εκλο­γές, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι τα ζητή­μα­τα που ταυ­τί­ζο­νται είναι πολύ σπου­δαιό­τε­ρα από όσα τους χωρί­ζουν. Απέ­να­ντί τους η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» θα απο­τε­λέ­σει τη μόνη φωνή μαχη­τι­κής υπε­ρά­σπι­σης των ανα­γκών των πολ­λών στην πόλη. Γι’ αυτό και είναι ξεκά­θα­ρη η στά­ση μας για τον δεύ­τε­ρο γύρο: Να απο­δο­κι­μα­στούν ξανά οι εκπρό­σω­ποι των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων οποιασ­δή­πο­τε από­χρω­σης, με λευ­κό ή άκυρο.

Αλλω­στε, όσο πλη­σιά­ζου­με στη δεύ­τε­ρη Κυρια­κή απο­κα­λύ­πτο­νται ακό­μα πιο έντο­να οι ομοιό­τη­τές τους. Το να ψάξου­με τις δια­φο­ρές μετα­ξύ τους είναι πλέ­ον κάτι παρα­πά­νω από αδύνατον…

Μετά τα απο­τε­λέ­σμα­τα της Κυρια­κής στην παρά­τα­ξη Ζέρ­βα, που στή­ρι­ξαν με όλες τους τις δυνά­μεις ο πρω­θυ­πουρ­γός, υπουρ­γοί και βου­λευ­τές της ΝΔ, δια­πι­στώ­νου­με ότι πρώ­τευ­σαν οι αντι­δή­μαρ­χοι — στε­λέ­χη της ΝΔ οι περισ­σό­τε­ροι — και κάποιοι δήθεν ανε­ξάρ­τη­τοι υπο­ψή­φιοι το 2019, αλλά και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ. Στην παρά­τα­ξη Αγγε­λού­δη επί­σης σάρω­σαν στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρί­ως στε­λέ­χη της ΝΔ δοκι­μα­σμέ­να στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της διοί­κη­σης Τζι­τζι­κώ­στα στην Περι­φέ­ρεια, που δεν ακο­λού­θη­σαν την επί­ση­μη «γραμ­μή» της ΝΔ και στή­ρι­ξαν το στέ­λε­χος του ΠΑΣΟΚ. Μύλος θα πει κάποιος, τι χάος είναι αυτό. Καθό­λου, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι είτε Ζέρ­βας είτε Αγγε­λού­δης την επό­με­νη μέρα το κεφά­λαιο και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ θα την κάνουν τη δου­λειά τους και μάλι­στα με έμπει­ρα στε­λέ­χη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η απρο­κά­λυ­πτη στή­ρι­ξη ακρο­δε­ξιών δυνά­με­ων στο νυν δήμαρ­χο Ζέρ­βα επι­βε­βαιώ­νει όσα είπα­με στην κεντρι­κή προ­ε­κλο­γι­κή μας συγκέ­ντρω­ση, περί ψαρέ­μα­τος ακρο­δε­ξιών, ακραία εθνι­κι­στι­κών ψήφων από την παρά­τα­ξη Ζέρ­βα, μιλώ­ντας για Μακε­δο­νο­μά­χους, Βόρεια Ηπει­ρο, Αγιά Σοφιά κ.λπ. Φυσι­κά, ας μην ξεχνά­με πως και στο ψηφο­δέλ­τιο του έτε­ρου μονο­μά­χου κ. Αγγε­λού­δη αλλά και του κ. Πέγκα, που στη­ρί­χθη­κε από τον ΣΥΡΙΖΑ, φιγού­ρα­ραν υπο­ψή­φιοι με ακρο­δε­ξιό πολι­τι­κό παρελ­θόν και παρόν και ακραία ρατσι­στι­κές θέσεις. Δεν ήταν καθό­λου τυχαίο λοι­πόν που κανέ­νας τους δεν κατα­δί­κα­σε τη θρα­σύ­δει­λη επί­θε­ση των φασι­στών στο εκλο­γι­κό περί­πτε­ρο και στον υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο της «Λαϊ­κής Συσπείρωσης».

Και ξαφ­νι­κά το βρά­δυ των εκλο­γών ακού­με τον δήμαρ­χο κ. Ζέρ­βα να ζητά­ει την επα­νε­κλο­γή του απέ­να­ντι στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα εξ Αθη­νών. Λες και τέσ­σε­ρα χρό­νια δεν ήταν ο Ζέρ­βας ο δήμαρ­χος των εργο­λα­βιών των εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, του THESi που δίνει του­λά­χι­στον 2 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ τον χρό­νο στην «Intrakat», της εξυ­πη­ρέ­τη­σης δηλα­δή των κερ­δών των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που πήγαν πίσω τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των πολ­λών. Βέβαια, τα λεφτά είναι πολ­λά σε έναν δήμο με ετή­σιο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό κοντά στα 400 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ και με προ­γραμ­μα­τι­σμέ­να έργα εκα­τομ­μυ­ρί­ων, που θα απο­φέ­ρουν μεγά­λα κέρ­δη στους επεν­δυ­τές (ανά­πλα­ση χώρου ΔΕΘ, Κερα­μεία Αλλα­τί­νη, Φιξ, Μύλος, παρα­λια­κό μέτω­πο, λιμά­νι κ.ά.). Μπο­ρεί λοι­πόν να συγκρού­ο­νται και αντι­τι­θέ­με­να συμ­φέ­ρο­ντα μεγά­λων μονο­πω­λια­κών ομί­λων, αλλά το δεδο­μέ­νο είναι ένα: Οτι την επό­με­νη μέρα θα συνε­χί­σουν το ίδιο μοντέ­λο που έχει δια­λύ­σει τις υπο­δο­μές και τις υπη­ρε­σί­ες της πόλης μας με την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και την υπο­στε­λέ­χω­ση, αλλά και την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Από την άλλη, σίγου­ρο είναι και ότι η άνο­δος σε ποσο­στά και ψήφους της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» μας δίνει ώθη­ση για να ενι­σχύ­σου­με μαζί με τον λαό το μέτω­πο απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή αυτών των παρα­τά­ξε­ων και τους αγώ­νες για τη διεκ­δί­κη­ση έργων και κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών που θα καλύ­πτουν τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες της πλειο­ψη­φί­ας του λαού.

Βασί­λης ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗΣ
Μέλος του ΓΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος στον δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο