Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Μαίνονται ασίγαστες οι αναταράξεις

Μαί­νε­ται ασί­γα­στη η ανα­τα­ρα­χή στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σημείο που χτες είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας πλη­ρο­φο­ρί­ες πως συγκε­ντρώ­νο­νται υπο­γρα­φές για την καθαί­ρε­ση του Στ. Κασ­σε­λά­κη από πρό­ε­δρο του κόμ­μα­τος. Θυμί­ζου­με, για καθαί­ρε­σή του με ενερ­γο­ποί­η­ση του κατα­στα­τι­κού έκα­νε λόγο σε άρθρο του και ο πρώ­ην διευ­θυ­ντής του γρα­φεί­ου του Ν. Φίλη στο υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, Τάκης Κατσα­ρός, ενώ φου­ντώ­νουν οι διαρ­ρο­ές και περί ενδε­χό­με­νου διάσπασης.

Για «κακο­ή­θειες» έκα­νε λόγο ο Ευ. Απο­στο­λά­κης στην ΕΡΤ, ενώ απα­ντώ­ντας σ’ αυτό η εκπρό­σω­πος Τύπου Δώρα Αυγέ­ρη στην τηλε­ό­ρα­ση της «Ναυ­τε­μπο­ρι­κής» σχο­λί­α­σε πως «στα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα μας έχει συνη­θί­σει ιστο­ρι­κά η κακιά Δεξιά, όχι η καλή Αρι­στε­ρά. Εκτός αν αυτή δεν είναι καν Αρι­στε­ρά, αλλά μια ντε­μέκ Αριστερά».

Οσον αφο­ρά την ανάρ­τη­ση του προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανέ­φε­ρε ότι όσοι υπο­νο­μεύ­σουν την ενό­τη­τα του κόμ­μα­τος, δεν θα έχουν θέση στα ψηφο­δέλ­τια των ευρω­ε­κλο­γών, η Δώρα Αυγέ­ρη υπο­στή­ρι­ξε πως «δεν πρό­κει­ται για κάποιο “τελε­σί­γρα­φο”, έστει­λε ένα σαφές μήνυ­μα προς όλους για το πώς θα πορευ­τεί το καρά­βι με αυτόν στο τιμό­νι, ως πρώ­το μετα­ξύ ίσων». Σχε­τι­κά με την κρι­τι­κή που ακού­στη­κε για τα όσα είπε ο Στ. Κασ­σε­λά­κης στη ΓΣ του ΣΕΒ, η Δ. Αυγέ­ρη υπο­στή­ρι­ξε πως «εάν κάποιος αισθά­νε­ται ότι δεν εκφρά­ζε­ται από αυτές τις θέσεις, το πρό­βλη­μα το έχει ο ίδιος».

Και πώς αλλιώς εφό­σον ο νέος πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις προ­τά­σεις και τα δια­πι­στευ­τή­ρια από το βήμα του ΣΕΒ δεν είπε τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο από τις ίδιες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις δια­κη­ρύ­ξεις ταξι­κής συνερ­γα­σί­ας πίσω από τα περί «ανά­πτυ­ξης για όλους». Τα ίδια επα­νέ­λα­βε άλλω­στε και χτες από το Κερα­τσί­νι, μιλώ­ντας και πάλι για «ένα κοι­νω­νι­κό κρά­τος όπως αυτό που άρχι­σε να χτί­ζει ο Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου το 1981» και χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «παρα­κα­τα­θή­κη του προ­ο­δευ­τι­κού κόσμου» τα ψίχου­λα που πέτα­γε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ την περί­ο­δο που τσά­κι­ζε τον λαό με το τρί­το μνημόνιο.

Ενώ μιλώ­ντας στο «Κόκ­κι­νο», όπου και στή­ρι­ξε εκ νέου την υπο­ψη­φιό­τη­τα του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Αθή­νας, έλε­γε πως «η ενό­τη­τα του χώρου μας και η διεύ­ρυν­ση είναι υπαρ­ξια­κό θέμα για τη χώρα», «υπαρ­ξια­κό» για το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα και το παι­χνί­δι της κυβερ­νη­τι­κής εναλλαγής.

Ο Ευ. Απο­στο­λά­κης απ’ την πλευ­ρά του υπο­στή­ρι­ξε ότι ο Στ. Κασ­σε­λά­κης προ­σπα­θεί να επι­κοι­νω­νή­σει με τους δια­φω­νού­ντες, αλλά αρνού­νται και πως πρέ­πει να λήξει αυτή η λευ­κή απερ­γία, ώστε η ΚΟ να αρχί­σει να δου­λεύ­ει και να παρά­γει έργο, κάνο­ντας λόγο για «παρά­ξε­νες» αρνή­σεις και καλώ­ντας τους «δια­φω­νού­ντες να βάλουν νερό στο κρα­σί τους».

Για «μία κρί­σι­μη και “ευαί­σθη­τη” στιγ­μή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» έκα­νε λόγο ο Σ. Φάμελ­λος, προ­σθέ­το­ντας πως «υπάρ­χει πολύ μεγά­λη αγω­νία για την επό­με­νη μέρα».

Νέα πυρά εξα­πέ­λυ­σε χτες η βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρ­κα προς τον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανα­φέ­ρο­ντας πως δεν μπο­ρεί ένας άνθρω­πος να αλλά­ζει το πρό­γραμ­μα και τη γραμ­μή ενός κόμ­μα­τος, ας είναι και ο πρό­ε­δρος, καλώ­ντας «να συγκλη­θούν τα όργα­να του κόμ­μα­τος, έχει περά­σει αρκε­τός και­ρός και πρέ­πει ο πρό­ε­δρος, η ηγε­τι­κή ομά­δα να συγκα­λέ­σουν τα κομ­μα­τι­κά όργα­να, εκεί θα γίνει πιο πολι­τι­σμέ­να ο διά­λο­γος και θα φανεί και η πολι­τι­κή διαφοροποίηση».

Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο