Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες εκλογές για την ηγεσία – Οι διεργασίες

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του κατήφορου και του εκφυλισμού στον ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκε μετά την ανακοίνωση του Στ. Κασσελάκη – από το βήμα του συνεδρίου που ξεκίνησε χτες – για τη διενέργεια εκλογών για την προεδρία του κόμματος, πιάνοντας έτσι την πάσα που είχε δώσει λίγες ώρες πριν με παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε προσφυγή στα μέλη του κόμματος από τον διάδοχό του, αν θεωρεί πως αμφισβητείται. «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», ήταν η «απάντηση» του Στέφανου Κασσελάκη ανοίγοντας το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, , θεωρώντας ότι το κόμμα του είναι «η μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος» υποστήριξε.

Ως εκ τούτου οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται πάλι στα εσωκομματικά, ενώ αναμένονται τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων απέναντι του 35χρονου αρχηγού για την προεδρία.

Ποιος θα σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος στους πέντε μήνες που ηγείται το κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει το δικό του «χώρο» εντός ΣΥΡΙΖΑ;

Από τους «αμφισβητίες» αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις τάσεις. Δηλαδή, πρόθεση των όσων έχουν επικρίνει την στάση του κ. Κασσελάκη είναι να καταλήξουν οριζόντια σε έναν και κοινό υποψήφιο. Ποιος μπορεί να είναι αυτός/ή;

Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόματα. Ένα εξ αυτών η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία την προηγούμενη Κυριακή με την ανάρτησή της προκάλεσε το κύμα αντιδράσεων κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Η κα Γεροβασίλη, κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, όμως το βλέμμα πολλών στελεχών είναι στραμμένο πάνω της.

Επίσης συζητούνται ο Διονύσης Τεμπονέρας, που έχει ασκήσει αντιπολίτευση, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος με τον θεσμικό του ρόλο, θεωρείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστη προοπτική. Ο ίδιος σε σημερινη τηλεοπτική του παρουσία φάνηκε να αποκλείει αυτή την προοπτική.

Υπάρχουν όμως και δύο ονόματα που δεν είναι και απίθανο να τα δούμε υποψήφιους, όμως σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών. Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς. Η στήριξη των δύο ήταν καθοριστική για την εκλογή Κασσελάκη στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Τι θα πράξουν σε αυτές τις εκλογές;

Όσον αφορά το πότε θα γίνουν οι εκλογές, στελέχη κοντά στον πρόεδρο τόνιζαν πως «αν υπάρχει υποψήφιος θα πάμε σε εκλογές σε δυο εβδομάδες».  Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 15 ημέρες θα πρέπει να στηθούν κάλπες για να εκλεγούν τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών και οι νέες Νομαρχιακές Επιτροπές. Προλαβαίνει το κόμμα να πραγματοποιήσει τις τετραπλές εκλογές τις οποίες προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν αυτός καταταγεί στο στρατό; Επίσης και ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο εσωκομματικών τριβών, με δεδομένο ότι πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαδικασία να δρομολογηθεί υβριδικά, δηλαδή και με δια ζώσης και με ηλεκτρονική ψηφοφορία.