Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέχεια διεργασιών και αναταράξεων

Συνεχίζονται οι αναταράξεις αλλά και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στις 10 Σεπτέμβρη αλλά και των τοπικών εκλογών στις 8 Οκτώβρη. Η επιλογή του Κ. Ζαχαριάδη ως υποψήφιου δημάρχου Αθήνας από την ΠΓ του κόμματος έριξε – όπως αναμενόταν – λάδι στην εσωκομματική φωτιά, καθώς είναι πολλοί αυτοί που δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητά του.

Ενας εξ αυτών, ο Π. Πολάκης, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του και, παραπέρα, τα έβαλε με τους διεκδικητές της προεδρίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη διεκδικήσει και ο ίδιος. Οπως έγραψε: «Βλέπω διάφορες συνεντεύξεις υποψηφίων προέδρων, και μιλώ για Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, όπου δεν βλέπω γραμμή συγκεκριμένη, απλά γενικές ρετσέτες, χαρακτηρισμούς και εκτιμήσεις για τον Τσίπρα, εκθέσεις καλολογικών στοιχείων και γενικώς έπεα πτερόεντα… Στην τοποθέτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή είπα συγκεκριμένες θέσεις που είναι ο κορμός ενός πολιτικού σχεδίου, πέρα από τη συγκεκριμένη κριτική τού γιατί χάσαμε. Περιμένω κάτι αντίστοιχο από όλους τους υποψηφίους… Ξαναβάζω την ομιλία μου για επανάληψη… γιατί με έχετε βάλει σε σκέψεις…».

Το αν τελικά οι σκέψεις θα γίνουν πράξη θα φανεί μέχρι το Διαρκές Συνέδριο στις 2 Σεπτέμβρη, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Στο μεταξύ οι Ευ. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς και Στ. Τζουμάκας συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία, θέτοντας όλοι στο επίκεντρο ως ζητούμενο το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακτήσει την ικανότητα χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, που θα του επιτρέψει να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Αργοστόλι ο Ευ. Τσακαλώτος πρότεινε συλλογική ηγεσία και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό ώστε να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Η Ε. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια ενιαία πολιτική ταυτότητα ώστε «άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει και θα ισχύει για όλους». Ο Στ. Τζουμάκας υποστήριξε την αλλαγή πορείας, που δεν γίνεται «με posts, δηλώσεις και περιγραφές (…) Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική». Ο Ν. Παππάς ζήτησε εντολή για «να αναμετρηθούμε με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Οτιδήποτε άλλο είναι μία αναδίπλωση και μία ομφαλοσκόπηση την οποία πρέπει να αποφύγουμε».

Πηγή: Ριζοσπάστης