Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται το «μαλλιοτράβηγμα» ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής

Με καταψήφιση της εισήγησης του Στ. Κασσελάκη από εφτά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ολοκληρώθηκε χτες η συνεδρίασή της και η σκυτάλη περνά τώρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο Σάββατο. Για σκηνικό ρήξης έκαναν λόγο στελέχη της Κουμουνδούρου, για συνεδρίαση σε ήρεμο και παραγωγικό κλίμα μιλούσε το περιβάλλον του Στ. Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση, η καταψήφιση της εισήγησης απ’ τα στελέχη που είχαν τις προηγούμενες μέρες εκφραστεί δημόσια με κοινό τους κείμενο επικριτικά για επιλογές του προέδρου, που αφορούν στη λειτουργία του κόμματος, στη στάση του στη συζήτηση για την κεντροαριστερά αλλά και στην επίθεσή του στον Αλ. Τσίπρα, πιστοποιεί ότι η εσωκομματική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας στο φόντο των διεργασιών για την ανασύνθεση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Οι Ολγα Γεροβασίλη, Κ. Ζαχαριάδης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γ. Ραγκούσης και Ελένη Συμεωνίδου ψήφισαν κατά, ενώ απ’ τα 23 μέλη της ΠΓ ο Αλ. Φλαμπουράρης απουσίαζε καθώς νοσηλεύεται, και ο Δ. Τεμπονέρας παραιτήθηκε προ ολίγων ημερών.

Δεδομένης της διαφωνίας για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και στην ίδια τη λειτουργία του κόμματος, με την ηγεσία να επισπεύδει ένα καταστατικό συνέδριο για την επικύρωση των προτεινόμενων αλλαγών, χτες μάλιστα ορίστηκε η επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων αυτών, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν η εισήγηση Κασσελάκη εγκριθεί και απ’ την ΚΕ του Σαββάτου πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι διαφωνούντες με τις επιλογές του να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα μαζί του.

Απαρατήρητο δεν πέρασε και το κάλεσμα του Θ. Καρτερού, αρθρογράφου της «Αυγής» και στενού συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα, προς τα παλιά στελέχη του κόμματος να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να γλιτώσουν το κόμμα απ’ τα χέρια του Στ. Κασσελάκη, προειδοποιώντας τους να μην ποντάρουν στον Αλ. Τσίπρα που «δεν είναι αυτοφωράκιας κανενός». «Τι άλλο να κάνει, για να καταλάβετε ότι ή θα σας περιφέρει αιχμάλωτους ή επιτέλους θα ανοίξετε το στόμα σας; Ο ίδιος αναρτά στο φως της μέρας κι εσείς ψιθυρίζετε στα σκοτεινά. Οι στενοί του συνεργάτες κραυγάζουν εναντίον των Αγίων Πάντων, εσείς μουρμουρίζετε», έγραψε.

Τον Στ. Κασσελάκη υποδέχτηκαν στην Κουμουνδούρου οι απεργοί, απλήρωτοι εργαζόμενοι της «Αυγής», η οποία ανέστειλε την έκδοση του καθημερινού της φύλλου. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι έχασαν με μια ανάρτηση τη δουλειά τους, δίχως να έχει προηγηθεί ούτε καν μία συνάντηση μαζί τους. «Mea culpa» ήταν η απάντηση του Στ. Κασσελάκη στο ότι δεν επεδίωξε συνάντηση και συζήτηση μαζί τους, ωστόσο για αυτό καθαυτό το θέμα υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εκτύπωση του φύλλου.

Και ενώ ολοένα και περισσότεροι στην Κουμουνδούρου υιοθετούν το ευφυολόγημα πως ο Στ. Κασσελάκης θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστώς «εκκαθάρισης εν λειτουργία», ο ίδιος μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο 28th Annual Economist Government Roundtable, υποστήριξε, αναφερόμενος στη συζήτηση για συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, πως «τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένα απ’ τα δύο κόμματα «που προκάλεσαν την έξοδο της γενιάς μου από τη χώρα και μας άφησαν με χρέος».

Δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας σύγκλισης, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή «πρέπει να γίνει από κάτω προς τα πάνω. Δεν με νοιάζει ούτε το πρεστίζ ούτε η δύναμη, αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να συντονίσει τις ενέργειές του μαζί μας είμαι εδώ για να συζητήσουμε», ωστόσο για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε ότι το διακύβευμα έχει να κάνει με το ποιος θα κρατάει τα σκήπτρα μιας ενδεχόμενης κολιγιάς, παραδεχόμενος πως «ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας Προοδευτικής Συμμαχίας».

Πηγή: 902.gr