Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχεδιάζει η κυβέρνηση την αποστολή F-16 στην Ουκρανία; – Δημοσίευμα το παρουσιάζει «σχεδόν βέβαιο» – Διαψεύδει το ΥΕΘΑ

Σχέδιο της Αθήνας για αποστολή έως και 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία μετέδωσε το διεθνές δίκτυο Newsweek, θεωρώντας «σχεδόν βέβαια» τη μεταφορά στο Κίεβο. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην απόφαση Δένδια για ριζική αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων με προτεραιότητα στην ενδελεχή επανεκτίμηση της πολεμικής της αεροπορίας. Θύμισε πως το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό μαχητικά δυτικής κατασκευής για να ενισχύσει την ικανότητά του να αμφισβητήσει τον στόλο της Ρωσίας και τα F-16, που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ.

«Παρόλο που αρκετές χώρες – η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο – δεσμεύτηκαν τελικά να παράσχουν τα αεροσκάφη στην Ουκρανία πέρυσι, τα ακριβή χρονοδιαγράμματα για την άφιξή τους παρέμειναν αδιαφανή και υπόκειται σε αλλαγές. Τα πρώτα αεροσκάφη επρόκειτο να φθάσουν το πρώτο μέρος του 2024, αλλά η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η Ουκρανία θα παραλάβει μια πρώτη παρτίδα F-16 το “δεύτερο τρίμηνο” του έτους. Και πριν τα αεροσκάφη απογειωθούν στην Ουκρανία, λένε οι δυτικές χώρες, το ουκρανικό προσωπικό πρέπει να ολοκληρώσει τα προγράμματα εκπαίδευσής του και οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις πρέπει να είναι έτοιμες και να λειτουργούν στη χώρα» σημείωσε το Newsweek.

Πηγές του ΥΕΘΑ ανέφεραν πως ουδέν ζήτημα υπάρχει και πως πρόκειται για «ακατάσχετη σεναριολογία».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, όπως αποκάλυψαν ο «Ριζοσπάστης» και ο 902, σε κλειστή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, με θέμα την αποστολή νέων παρτίδων οπλισμού και πυρομαχικών στην κυβέρνηση Ζελένσκι, και με την ένοχη σιωπή στη συνεδρίαση των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, «Σπαρτιάτες», «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας), η ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο, αποφασίζοντας να στείλει στην Ουκρανία έως και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο, καθιστώντας την ελληνική κυβέρνηση εν δυνάμει συνεργό στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε στη συνεδρίαση το ΚΚΕ, μεταξύ των πυρομαχικών που επισήμως πωλούνται στην Τσεχία (η οποία έπειτα τα προωθεί στην κυβέρνηση του Κιέβου) περιλαμβάνονται 38.521 βλήματα καπνού λευκού φωσφόρου, τύπου M313 διαμετρήματος 90 χιλιοστών, τα οποία τροφοδοτούσαν παλαιότερα αμερικανικά άρματα μάχης Μ48Α5 (στο ενδιάμεσο αναβαθμίστηκαν και φέρουν πλέον σωλήνα 105 χιλιοστών). Αρματα που – σημειωτέον – δεν διαθέτουν ούτε η Τσεχία ούτε η Ουκρανία, επομένως είναι δεδομένο ότι τα πυρομαχικά θα πάνε για «άλλη χρήση», αφού «και οι πέτρες» ξέρουν τις δυνατότητες τροποποίησης της χρήσης πυρομαχικών, κάτι που γίνεται γενικευμένα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος, αφού συνεχίζει την κουβέντα με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ευρωενωσιακούς παράγοντες για παραχώρηση των S-300, όπως και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Επίσης συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, και συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων FAGOT.