Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του έχει πάρει την “μπουκιά απ’ το στόμα”, υπερθεματίζει σε αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να γίνει αυτός ο εκλεκτός του κεφαλαίου. Μόνο έτσι εξηγείται η πρότασή του για 7ημερη εργασία, δήθεν με τη θέληση των εργαζομένων, όταν όλοι γνωρίζουν πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς εκβιάζει αυτή τη “θέληση” των εργαζομένων» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη.

«Βεβαίως, ο μόνος που δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται, με αυτή την εξέλιξη, είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδους, που σημαίνει 7ημερη εργασία, έχει τη δική του αποφασιστική σφραγίδα. Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη και στους δύο, οι οποίοι κόβουν και ράβουν τα μέτρα σε βάρος του» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

***

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελπίζει ότι το κεφάλαιο θα επιλέξει το «αυθεντικό προϊόν»

Την ελπίδα του ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι «θα προτιμήσουν το αυθεντικό προϊόν και όχι την αντιγραφή» σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξής τους με επιπλέον φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, προκειμένου να μεγαλώσει η «πίτα» της κερδοφορίας τους, εξέφρασε στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και για την υποτιθέμενη 13η σύνταξη, που χαρακτήρισε «απονενοημένο διάβημα», ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε, όπως και η κυβέρνηση, να παρουσιάσει την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας ως προϋπόθεση και για τα όποια ψίχουλα στο λαό, λέγοντας πως «το ζήτημα δεν είναι να κρατάμε ανθρώπους εξαρτημένους από τα επιδόματα» και πως το σημαντικό είναι να εξηγηθεί στους συνταξιούχους «πως αν δεν παράγουμε, δεν μπορούμε να έχουμε πόρους», ενώ κοκορομαχώντας για το ποιος μπορεί να «εγγυηθεί» την πολιτική πτωχοκομείου της ΕΕ, την άλλη όψη της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πολιτική της ΝΔ», επαναφέροντας τα περί αύξησής του με μια κυβέρνηση ΝΔ.

Παράλληλα δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας από εκεί που την αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η ΝΔ αναγνωρίζει «ότι είμαστε σε ένα κόσμο που αλλάζει και εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», όχι μόνο επαναλαμβάνοντας ως παράδειγμα την επέκταση του 8ωρου και την εργασία απ’ το σπίτι, αλλά και φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό μιας επιχείρησης που «με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων συμφωνεί να πάει από 5ήμερο σε 7ήμερο»!

Την ίδια ώρα και επιβεβαιώνοντας ότι και οι υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στην ανάπτυξη του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος για την τραγωδία στο Μάτι, έλεγε πως «ο κρατικός μηχανισμός έχει μεγάλες ανεπάρκειες και αν έλεγα πως μπορώ να τον φτιάξω αμέσως, θα έλεγα ψέματα», αλλά ότι τάχα του είναι «αδιανόητο» ότι «ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχει γίνει τίποτα. Το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας είναι ακριβώς το ίδιο».

Κατά τ’ άλλα, στη γνωστή γραμμή της ΝΔ για ένταση της καταστολής, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε την «αποκατάσταση» της ασφάλειας ως «απόλυτη προτεραιότητα», ενώ είπε πως μια κυβέρνηση ΝΔ θα πάρει μέτρα όπως την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, την επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ κ.ο.κ.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ είναι «ζυγισμένη – στοιχισμένη» στους στόχους της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, όπως αυτοί περνάνε μέσα από την υπηρέτηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, και ερωτηθείς για το αν η ΝΔ θα θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα το εξετάσουμε ανάλογα με τις συνθήκες», προσθέτοντας ότι «με πολύ αυστηρή ερμηνεία» η συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια για βέτο.

Ενώ σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα, παρουσίασε και εκείνος τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ως τάχα «ασπίδα» απέναντί της, λέγοντας πως «θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε αναθεωρητική πολιτική και με όλες τις δυνάμεις θα επιστρατεύσουμε την ΕΕ να σταθεί στο πλευρό μας. Αν αυτό σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ, τότε αυτό πρέπει να γίνει».

Πηγή: 902.gr