Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ.: Παζάρια για τα αξιώματα, συμφωνία για την “πολεμική οικονομία”

Με ατζέντα που επιβεβαιώνει την στροφή της ΕΕ σε φάση πολεμικής οικονομίας, και παζάρι για τα πόστα και τα πρόσωπα που θα επωμιστούν τις επόμενες βρώμικες αποστολές στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων, ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν η λεγόμενη «στρατηγική ατζέντα» για την πενταετία 2024-2029, οι εξελίξεις στην Ουκρανία (παρουσία Ζελένσκι) και στη Μέση Ανατολή αλλά και οι σχέσεις με Γεωργία, Μολδαβία και η «στρατηγική προσέγγιση» για τον Εύξεινο Πόντο, το μεταναστευτικό, Ασφάλεια και Αμυνα, Ανταγωνιστικότητα.

Συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία

Στη σύνοδο συμμετείχε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την «ειρήνη και την ευημερία» στην ήπειρο.

Παράλληλα ο Ζελένσκι χαιρέτισε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική απόφαση».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε επίσης ότι τώρα «πρέπει να εργαστούμε για τα επόμενα βήματα», ζητώντας περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και συγκεκριμένα αεράμυνα και πυρομαχικά που «χρειάζονται επειγόντως στο πεδίο της μάχης».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε τη σημασία να παρασχεθεί μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην απόφαση να δοθούν για όπλα προς το Κίεβο τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Οι μετέχοντες στη Σύνοδο ηγέτες συζήτησαν τον τρόπο ενίσχυσης της «συνολικής αμυντικής ετοιμότητας και ικανότητας της ΕΕ», διερευνώντας ταυτόχρονα τρόπους για να ενισχυθεί περαιτέρω η τεχνολογική και βιομηχανική της βάση στον τομέα της άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουν «επιλογές» για την περαιτέρω χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς η ΕΕ έχει στα σκαριά νέα δάνεια και επιδοτήσεις της τάξης των 100 δισ. ευρώ προς τις πολεμικές βιομηχανίες και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το νέο «αμυντικό ταμείο για τα ευρωπαϊκά έργα».

Αντίστοιχα, η «στρατηγική ατζέντα» της ΕΕ, βάζει σε προτεραιότητα τη «διασφάλιση της κυριαρχίας και της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη στο νέο στρατηγικό – γεωπολιτικό – πολυπολικό πλαίσιο», με την «κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων για τη διασφάλιση της αμυντικής ετοιμότητας, της ικανότητας δράσης και της ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται συζήτηση σχετικά με την «αντίδραση της ΕΕ στην αύξηση των «υβριδικών δραστηριοτήτων» εναντίον της ΕΕ, των μελών της και των εταίρων της», όπως ο «εκφοβισμός», η «δολιοφθορά», η «παραπληροφόρηση» κ.α.

Σε αυτό το πνεύμα ενταγμένη η κοινή επιστολή που έστειλαν στα κεντρικά της ΕΕ οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λετονίας, καθώς και ο πρόεδρος της Λιθουανίας ζητώντας βοήθεια για να ενισχύσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Υπέρ των προτάσεων ο Κ. Μητσοτάκης

 

Υπέρ των προσώπων που θα τοποθετηθούν στις ηγετικές θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΕΕ, τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται μετά από έντονα παζάρια και διεργασίες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και για τη θέση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα «οι επιλογές να γίνουν αποδεκτές» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Ιουλίου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Είπε ότι χαίρεται διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο εν λόγω κείμενο.

Πάντως, στο φόντο ενδοαστικών αντιθέσεων και παζαριών, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν έκανε λόγο για «επαίσχυντη συμφωνία» μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Renew (Φιλελευθέρων), ενώ αντίθετη δήλωσε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Τζόρτζια Μελόνι, χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το – κατά την ίδια – γεγονός ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, σχολιάζοντας τη συναίνεση ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων για κοινή πρόταση στήριξης των Κόστα, φον ντερ Λάιεν και Κάλας.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές