Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Σε εξέλιξη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και επικίνδυνα παζάρια στα Ελληνοτουρκικά

Με στόχο την κατάληξη ενός «οδικού χάρτη» για να «τρέξει» το επικίνδυνο παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, με αμερικανοΝΑΤΟική μεσολάβηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται αυτή την ώρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι μπορούμε να «χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», εκτιμώντας ότι υπάρχουν συνθήκες για να κάνουν «σημαντικά βήματα προόδου».

Βεβαίως, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και το παζάρι που διεξάγει με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να μείνει αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο αφορούν ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τα ανταλλάγματα δε που σίγουρα εξασφάλισε η τουρκική κυβέρνηση για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστα τα Ελληνοτουρκικά. Πόσο μάλλον όταν η συνδιαχείριση στο Αιγαίο είναι δηλωμένος στόχος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Σύμφωνα με ανάρτηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, συμφωνήσαν στην επικοινωνία των δύο πλευρών για την διευθέτηση συνάντησης για επανέναρξη των αμερικανοΝΑΤΟϊκής κοπής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

902.gr