Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τα κορίτσια που ‘χαν πρώτα Γερμανούς» (Ένα ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

«Τα κορίτσια που `χαν πρώτα Γερμανούς
τώρα έχουν Εγγλεζάκια με κοντά παντελονάκια
κι από πίσω ένα σύνταγμα Ινδούς»

Το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ που κυκλοφόρησε (30/12/1946) είναι αποκαλυπτικό και επιβεβαιώνει τους στίχους του γνωστού τραγουδιού της εποχής.

Στη Βέροια την εποχή εκείνη βρίσκονται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας που είναι εγκατεστημένες σε «ΤΟΛ» στην περιοχή της Εληάς», Οι δυνάμεις αυτές είχαν ως καθήκον την «τήρηση της τάξης» (είχαν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται στα γύρω βουνά αντάρτικες δυνάμεις με πολύμορφη δράση) και ουσιαστικά την προστασία του αστικούς καθεστώτος….

alekos

Γράφει λοιπόν το σχετικό δημοσίευμα:

«Η αστυνομία μας έλαβε γνώσιν, ότι η πόλις μας γέμισε κοινές γυναίκες που ασχημονούν μετά Άγγλων στα πευκάκια της «Εληάς» και έκαναν την τοποθεσία αυτή απλησίαστη στους συμπολίτας μας: Είναι η μοναδική τοποθεσία που παρουσιάζει το μοναδικό στολίδι στην πόλι μας γι’αυτό ο κ. Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος παρακαλείται να υποδείξη στα κοθόνια αυτά που ασχημονούν ότι η φιλοξενεία επιβάλλει ωρισμένας υποχρεώσεις καλής συμπεριφοράς πάσαν των οποίων δεν είναι ανεκτόν εις τους φιλοξενουμένους να καταχρώνται της φιλοξενείας και να γίνονται πρόξενοι ασχημιών, τας οποίας δε θα είχον στο Μπεναρές»

Πάντως τελικά οι Άγγλοι έφυγαν από τη Βέροια (μετά την «αλλαγή σκυτάλης» επικυριαρχίας από τις ΗΠΑ) το «ΤΟΛ» έμεινε (για πολλά χρόνια μετά) αλλά οι «ασχήμιες» έμειναν για πάντα…

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.