Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα πέντε μεγαλύτερα fake news που διαδόθηκαν για τη Βόρεια Κορέα

Η εξαφάνιση από τα φώτα της δημοσιότητας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας (ΛΔΒΚ) Κιμ Γιονγκ-Ουν τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε το έναυσμα για τη εκτόξευση φημολογιών σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και τον υποτιθέμενο «θάνατό» του. Ξεκαθαρίζουμε πως μέχρι και αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει επίσημη ενήμερωση από την Πιονγιάνγκ για το θέμα. Ωστόσο, κυβερνητικές πληροφορίες από τη Νότιο Κορέα αναφέρουν πως ο Κιμ είναι «ζωντανός και υγιής», διαψεύδοντας ουσιαστικά τις φημολογίες.

Τα τελευταία χρόνια, με την δυναμική εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γιγαντώθηκε η προσπάθεια παραπληροφόρησης σχετικά με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας.

Πληθώρα «ειδήσεων» που αναδημοσιεύθηκαν σε έγκριτα ΜΜΕ της Δύσης σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα αποδείχθηκαν Fake News. Ιδιαίτερα από την ανάδειξη του Κιμ Γιονγκ-Ουν στην ηγεσία της ΛΔΒΚ το 2011, μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, τα Fake News των δυτικών μέσων έχουν κυριολεκτικά οργιάσει. Ιδού κάποια παραδείγματα που αποδείχθηκαν ψέματα:

-Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν διέταξε την εκτέλεση γυναίκας τροχονόμου επειδή… φταρνίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της… (Ψέμα)

– Η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση διέδωσε στη χώρα ότι ο Κιμ ψηφίστηκε «ο πιο σέξυ άντρας της χρονιάς για το 2012»… (Φάρσα που σκαρφίστηκε το αμερικανικό σατυρικό περιοδικό The Onion).

– Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλητηρίασε τη θεία του Κιμ Κιόνγκ-Ουι… (Ψέμα)

– Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δολοφόνησε την φιλενάδα του, τραγουδίστρια της ποπ Χιον Σονγκ-Γολ επειδή συμμετείχε σε… ταινία πορνό (Ψέμα)

– Με εντολή του Κιμ χακαρίστηκε η ιστοσελίδα της πολυεθνικής Sony Pictures εξαιτίας της κωμικής ταινίας The Interview που αναφέρεται σε δολοφονία του ηγέτη (Ψέμα)

Kim 3Αν δεν σας έφτασαν αυτά, υπάρχουν κι’ αλλα. «Ειδήσεις» που έκαναν το γύρο του κόσμου, αναδημοσιεύθηκαν από έγκριτα ΜΜΕ σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά αποδείχθηκαν Fake News που σκοπό είχαν να πλήξουν την κυβέρνηση της ΛΔΒΚ και την ηγεσία της. Ιδού πέντε κραυγαλέα παραδείγματα:

Πήρε το… Μουντιάλ!

1. Το 2010 η Βόρεια Κορέα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) που έγινε στη Νότιο Αφρική. Ο πρώτος αγώνας που έδωσε η εθνική ομάδα της ΛΔΒΚ ήταν απέναντι στη Βραζιλία, από την οποία έχασε αξιοπρεπώς με 2-1. Στον δυτικό Τύπο παρουσιάστηκε η… «είδηση» ότι η Πιονγιάνγκ διέδωσε στο βορειοκορεάτικο λαό πως η χώρα κέρδισε το Μουντιάλ νικώντας τη Βραζιλία στον τελικό, παρουσιάζοντας μάλιστα μονταρισμένα πλάνα. Επρόκειτο για ψέμα καθώς οι βορειοκορεάτες είδαν από τηλεοράσεως τον αγώνα και είχαν πλήρη ενημέρωση για την πορεία της ομάδας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

120 λυσσασμένα σκυλιά και εκτελέσεις με… πυραύλους

2. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εκτελεί με παράδοξους τρόπους τους… θείους του. Τον έναν τον πέταξε σε αγέλη 120 πεινασμένων σκυλιών και τον άλλο τον εκτέλεσε με αντιαεροπορικά πυρά. Δυο διαφορετικές ιστορίες με παρόμοιο περιεχόμενο που αναπαράχθηκαν από δυτικά ΜΜΕ, με σκοπό να παρουσιάσουν μια τερατώδη εικόνα της βορειοκορεάτικης ηγεσίας. Και οι δυο «ειδήσεις» αποδείχθηκαν Fake News, όταν οι «άγρια δολοφονημένοι» θείοι του Κιμ έκαναν την εμφάνισή τους στην τηλεόραση. Πηγές των ψεμάτων ήταν ένα ταμπλοίντ χαμηλής ποιότητας από το Χονγκ Κονγκ και μια σατυρική κινέζικη ιστοσελίδα αντίστοιχα.

Υποχρεωτικό κούρεμα αλά Κιμ

3. Όλοι οι άντρες στη Βόρειο Κορέα υποχρεούνται να φέρουν το… ιδιαίτερο κούρεμα του Κιμ Γιονγκ-Ουν. Κωμική στα όρια του γελοίου «είδηση» που όμως βρήκε θέση σε έγκριτα δυτικά ΜΜΕ. Φυσικά αποδείχθηκε Fake News.

Gangnam Style κανείς;

4. Κανένας στη Βόρειο Κορέα δε γνώριζε το περίφημο σατυρικό νοτιοκορεάτικο τραγούδι «Gangnam Style» επειδή η κυβέρνηση το απαγόρευσε. Αυτό διέδιδαν κατά το παρελθόν νοτιοκορεάτικα και δυτικά ΜΜΕ. Κι’ όμως, αποδείχθηκε άλλο ένα ψέμα. Κανένας δεν το απαγόρευσε και μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που τουρίστες και ντόπιοι εθεάθησαν να διασκεδάζουν μιμούμενοι τις κινήσεις του χορού σε τοποθεσίες της Πιονγιάνγκ.

Σκοτώθηκε ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ!

5. Στις 16 Νοέμβρη 1986, νοτιοκορεάτες στρατιώτες που υπηρετούσαν κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη Βόρειας και Νότιας Κορέας κατέθεσαν πως άκουσαν από τα μεγάφωνα της απέναντι πλευράς να ανακοινώνεται ο… θάνατος του τότε ηγέτη (και ιδρυτή) της ΛΔΒΚ Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, τα μεγάφωνα έπαιζαν και πένθιμα εμβατήρια. Η «είδηση» διαδόθηκε τόσο γρήγορα που το επόμενο πρωϊ οι Los Angeles Times ανακοίνωναν πως ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ δέχθηκε πυρά και είναι νεκρός. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, δια του αρμόδιου υπουργού άμυνας, δήλωνε τη βεβαιότητα της για το θάνατο του βορειοκορεάτη ηγέτη. Ο Κιμ δεν είχε δώσει σημεία ζωής από τις 10 Νοέμβρη, κάτι που ενίσχυε περαιτέρω τις υποψίες. Το πρωί της 18ης Νοέμβρη ο νεκρός… αναστήθηκε και ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ βρέθηκε, ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ προκειμένου να υποδεχτεί τον τότε ηγέτη της Μογγολίας Τζαμπίν Μπατμόνκ.