Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα ρομπότ της Φολκσβάνγκεν σκοτώνουν και απολύουν ανθρώπους

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Στις 10 Ιανουαρίου ένα από τα ρομπότ που χρησιμοποιεί στην παραγωγή και πειραματίζεται για άλλες χρήσεις η Φολκσβάνγκεν εδώ και 43 χρόνια, άρπαξε ένα 22 εργαζόμενο χωρίς να μπορεί να δοθεί εξήγηση και τον πέταξε, συνθλίβοντας τον πάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια. Ο άτυχος εργαζόμενος υπέκυψε στα τραύματά του στον δρόμο για το Νοσοκομείο.

Ο ανθρώπινος παράγοντας φταίει, δήλωσε ο Heiko Hillwig εκπρόσωπος του εργοστασίου στην πόλη Baunatal κοντά στην Φρανκφούρτη, και όχι το ρομπότ.

Ο εργαζόμενος βρισκόταν στον χώρο των ρομπότ και προσπαθούσε να συναρμολογήσει κάποιο εξάρτημα στο ρομπότ που τον άρπαξε και τον συνέθλιψε.

Ο συνάδελφός του που δούλευε δίπλα του δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις μεταδίδει το ΑΡ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν γίνει γνωστά.

Γίνεται φανερό πως τα πειράματα για την πιο εξειδικευμένη μελλοντική χρήση των ρομπότ που προορίζονται να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία έχουν τα θύματά τους, ακόμη και την ίδια την ζωή των εργαζομένων.

Γίνεται ακόμη φανερό πως στην σημερινή φάση χρειάζεται και ο άνθρωπος δίπλα στο ρομπότ για να μπορεί να ρυθμίσει την λειτουργία τους. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του άτυχου 22χρονου.

Αυτό δεν πτοεί την εταιρία κολοσσό που σχεδιάζει να αντικαταστήσει μέχρι το 2023, το μεγαλύτερο μέρος των 7000 εργαζομένων που θα απολύσει, με ρομπότ. 5,9 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν τον χρόνο υπολογίζουν οι υπεύθυνοι.

Είναι η δεύτερη εξαγγελία απολύσεων. Η πρώτη αφορούσε 23.000 εργαζόμενους που θα απολυθούν μέχρι το 2020 για περαιτέρω εξοικονόμηση.

Ο σκληρός ανταγωνισμός των μονοπωλίων, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Φολκσβάγκεν που δέχεται επίθεση από τα Αμερικάνικα μονοπώλια και έχει καταδικαστεί σε τεράστια πρόστιμα, σπρώχνει σε ρομποτικές και ιντερνετικές λύσεις που θα μειώνουν τα εργατικά χέρια και θα πετούν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

Αντί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την πιο αποτελεσματική παραγωγή με λιγότερες ώρες εργασίας για τον εργαζόμενο γίνεται στα χέρια των μονοπωλίων ένας ακόμη εχθρός του. Σ αυτή την αναπόφευκτη για τον καπιταλισμό ανανέωση του εξοπλισμού του, για να αντέξει τον ανταγωνισμό, η απασχόληση των εργαζομένων, η εξασφάλιση των μέσων για μια ανθρώπινη ζωή, η ίδια η ζωή γίνεται παιχνίδι στον πόλεμο του κέρδους.