Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τη Δευτέρα η πολιτική κηδεία του γλύπτη Κώστα Ρόθου – Ανακοίνωση ΕΕΤΕ

Η πολιτική κηδεία του γλύπτη Κώστα Ρόθου, θα γίνει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στις 10 το πρωί, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΕΕΤΕ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο σ. Κώστας Ρόθος γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το 1947.

Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Εργαστήρι του Γιάννη Παππά (1969-1974) και το 1979 γίνεται δόκιμο μέλος του ΕΕΤΕ.

Πήρε μέρος ενεργά στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και συμμετείχε σε όλους τους φοιτητικούς  αγώνες και αργότερα στους αγώνες των εικαστικών καλλιτεχνών, αγωνίσθηκε για το ΕΕΤΕ ως μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας από το 1975.

Από το 1978  δίδαξε Πλαστική και Ελεύθερο σχέδιο  στη Σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών του  ΤΕΙ Αθήνας, όπου και εκλέχτηκε καθηγητής.

Πραγματοποίησε πέντε  μεγάλες ατομικές εκθέσεις. Το 2007 έδειξε την   δουλειά του με μεγάλα μνημειακά έργα στο πάρκο του ΤΕΙ  Αθήνας, στο Αιγάλεω: «Αφιερωμένη σε αυτούς που αγωνίζονται για ενιαία δημόσια ανώτατη εκπαίδευση» , όπως έγραψε.

Πήρε μέρος σε πολλές Ομαδικές-Ατομικές Εκθέσεις:

στην  Ομαδική Έκθεση του 1974 για την συμπαράσταση στον Κυπριακό Λαό,

στην 12η Πανελλήνια Έκθεση το 1975 στο Ζάππειο και το 1987 στον ΟΛΠ Πειραιώς.

1976 -συμμετείχε στον Εορτασμό της Unesco στη Νέα Σμύρνη και στο φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ.

1977 -στην Ομαδική Έκθεση 40 Καλλιτεχνών σε δήμους και κοινότητες, και στο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή.

1978 -πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Πλαστικών Τεχνών και Κινηματογράφου στην Αττάλεια στην Τουρκία, στην Πανελλήνια έκθεση Γλυπτικής στη Φιλοθέη και πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του Έκθεση στην Γκαλερί «Ώρα».

Το 1979 συμμετείχε στην Πανελλήνια Έκθεση Γλυπτικής στο Νέο Φάληρο και στην Πανελλήνια Έκθεση Νέων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

1980 -εκθέτει ατομικά στην Γκαλερί «DADA» και το 1981 συμμετέχει στην Έκθεση «Δημήτρια» στη Θεσσαλονίκη.

Το 1997 είχε επίσημη συμμετοχή -μετά από πρόσκληση- στην Biennale Βουδαπέστης 1997 και επίσης στην Έκθεση «Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική» στον Πύργο Ηλείας και στην υπαίθρια Έκθεση «Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική» στη Θεσσαλονίκη .

Το 1999 συμμετείχε στην Έκθεση και στη Δημοπρασία Έργων για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας.

Το 2014  στην Έκθεση «Τέχνη και Αντίσταση Τώρα»,

το 2018 στην Έκθεση Μικρογλυπτικής που συνδιοργάνωσε το ΕΕΤΕ και η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) με το γλυπτό «Αντισταθείτε».

Το 2020 συμμετείχε στην Έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Συμμετείχε στις εκθέσεις «Άνθρωποι χρώμα και σίδερο» στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη  στο Πέραμα με την εικαστικών κίνηση «Πέρα-σ-μα».

Μετείχε ενεργά στο Κίνημα Ειρήνης με την ΕΕΔΥΕ.

Στο εργαστήριό του δημιουργήθηκαν για το ΕΕΤΕ  πολλά ομαδικά γλυπτά και εικαστικές εγκαταστάσεις   και προετοιμάσθηκαν πολλά ομαδικά εικαστικά δρώμενα του ΕΕΤΕ , ενάντια στο ΝΑΤΟ,  για τα δικαιώματα του Παλαιστηνιακού λαού, ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στην επέμβαση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.α.  Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1975 μέχρι σήμερα.

Υπήρξε εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ σε Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής Έργων, στην Επιτροπή γλυπτικών έργων και αναμνηστικών στοιχείων του Δήμου Αθηναίων το 2001, επίσης στο ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων θητείας (1999-2000).

Εκπροσώπησε το ΕΕΤΕ στο Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων  το 1984, 1987, 1989, 1991, 1993 και 2001 .

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΤΕ  ως ταμίας, διετέλεσε επίσης μέλος της εφορίας Γλυπτικής για χρόνια, καθώς και  μέλος των Επιτροπών  Κατάταξης και Κρίσης.

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατό του εξέφρασαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟΑ, καθώς και η ΕΕΔΥΕ.