Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τιμή και δόξα στους 200 ήρωες κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944

Οι δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου διοργάνωσαν και φέτος, 4ήμερο εκδηλώσεων για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (από 3 έως και 6 Μάη).  ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ |> Ήδη το Σάββατο 4 Μάη πραγματοποιήθηκαν, ο αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» η συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη και την Κυριακή 5 Μάη η συγκέντρωση στο παλιό Δημαρχείο, η πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» και η εκδήλωση τιμής για τους 200 κομμουνιστές μέσα στο χώρο εκτέλεσης, με ανοιχτό τον ιστορικό χώρο του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις  είναι η συζήτηση για «το ποδόσφαιρο στην Αντίσταση» με ομιλίες από τους Ν. Μπράτσο, Γ. Γεωργάκη, Φ. Τόλιου, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, η ονομασία 4 ΘΥΡΩΝ προς τιμή των 4 Καισαριανιωτών ποδοσφαιριστών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 1940-48, στο Δημοτικό Στάδιο Μ. Κρητικόπουλος και αμέσως μετά ποδοσφαιρικός αγώνας «ενάντια στο Φασισμό» μεταξύ των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα και του Απόλλωνα Ν. Σμύρνης στο Δημοτικό Στάδιο Μ. Κρητικόπουλος

Στο ΧΑΪΔΑΡΙ, είχαμε τη θεατρική παράσταση “Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι”, στο Δημαρχείο, το Σάββατο 4 Μάη την εκδήλωση τιμής για τους 200 κομμουνιστές μέσα στο χώρο του Μπλοκ 15 και, στις 5 Μάη, πολιτιστική εκδήλωση με την “Αθηναϊκή κομπανία” στην πλατεία Δημαρχείου κά. (ΣΣ |> όλο το πρόγραμμα εδώ)

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στο σημείο που πριν από 75 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελούνταν από τους ναζί κατακτητές οι 200 ήρωες κομμουνιστές, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης από το Δήμο Καισαριανής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει από κοινού με το Δήμο Χαϊδαρίου.

Καισαριανή_Μουσείο_ΕΑΜικής_Εθνικής_Αντίστασης

Το «παρών» στη συγκινητική εκδήλωση, έδωσαν εκατοντάδες νεολαίοι που νωρίτερα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, ρίχνοντας γαρύφαλλα και κρατώντας πικέτες με τα ονόματα των 200 ηρώων. Στην πρώτη γραμμή ήταν τα λάβαρα των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και τα θρυλικά «χωνιά» της Αντίστασης, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, που ζωντάνεψαν με τις φωνές των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, θυμίζοντας τα λόγια που φώναζαν οι αγωνιστές εκείνες τις μέρες του 1944: «Προσοχή – Προσοχή! Σας μιλάει το ΕΑΜ! Όλοι στους δρόμους!», «Λαέ της Καισαριανής, οι γερμανοφασίστες κατακτητές δολοφονούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής τους πατριώτες κομμουνιστές. Κατάρα στους φασίστες!». Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «ένας αιώνας Αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Δόξα και τιμή στην Καισαριανή, σε κάθε νεκρό κομμουνιστή», πορεύτηκαν στους δρόμους τους πόλης και κατέληξαν στον τόπο της εκδήλωσης για να τιμήσουν τους νεκρούς ήρωες του ΚΚΕ.

«Ο χορός του Σουκατζίδη» έργο του Βάλια Σεμερτζίδη - 1966

Εκεί, στη μαζική εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμέλος & Μιχάλης Σελέκος, αντίστοιχα. Επίσης, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και αντιπροσωπίες από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και παραρτήματά της. Επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, δημοτικές αρχές από τους γειτονικούς δήμους, εκπρόσωποι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, αλλά και μαζικών φορέων, σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων. Λουλούδια κατέθεσε ο σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Αλέγκ Μπρεντίχεν (ο Πούτιν παίζει κι αυτός τα παιχνίδια του -έχουν γνώση οι φύλακες).

Φέτος -λόγω και των εκλογών ante portas, εμφανίστηκαν δίκην «επισήμων» αρκετοί μαϊντανοί με την κουστωδία τους, αναζητώντας εναγωνίως κάποια μιντιακή προβολή και μάλιστα δε σεβάστηκαν ούτε το χώρο, ούτε τους αθάνατους 200, χασκογελώντας και χλευάζοντας επί παντός επιστητού. Άνθρωποι, αντικομμουνιστές μέχρι το μεδούλι, που -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ποτέ δεν είχαν πατήσει το πόδι τους ούτε στις υποβαθμισμένες για τα μάτια του κόσμου εκδηλώσεις τον καιρό που ο δήμος είχε πέσει στα χέρια των οπορτουνιστών. Και κοίτα σύμπτωση, όλοι αυτοί οι νεόκοποι, ή δηλώνουν «ανεξάρτητοι» (ιδιότητα που φοριέται κατά κόρον) ή όψιμα «ανανήψαντες».

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον Κώστα Γαβριλάκη, Γραμματέα του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ που, κάνοντας αναφορά στις μαζικές εκτελέσεις και στις μάχες που δόθηκαν στις γειτονιές της ανταρτομάνας Καισαριανής, έδωσε την υπόσχεση «να δυναμώσουμε το μοναδικό πόλο αντίστασης, όχι μόνο για τη λευτεριά, αλλά και για ένα μέλλον φωτεινό. (…) Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας. Την ανιστόρητη προβολή της αντιδραστικήςθεωρίας των δύο άκρων“. Από τον ιερό αυτό χώρο του Σκοπευτηρίου, ζωντανή μαρτυρία της θηριωδίας του φασισμού και της απανθρωπιάς του πολέμου, τιμώντας τη θυσία σας και τη θυσία εκατομμυρίων νεκρών του πολέμου, υψώνουμε την πιο μεγάλη φωνή διαμαρτυρίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των λαών και βροντοφωνάζουμε: Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός!»

.Κώστας Γαβριλάκης

(αναλυτικά) Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες.

  • Ήρθαμε και σήμερα , πιστοί προσκυνητές, στον ιερό τούτο χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής,  στο θυσιαστήρι της  «Αιματοβαμμένης καρδιάς της Ελλάδος» όπου 700 και πλέον πατριώτες εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ταπεινά ήρθαμε σε τούτη τη γη, την ποτισμένη με αίμα, για ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες αγωνιστές της Λευτεριάς.
  • Όμως, η πρώτη του Μάη, η μέρα του αιματού, η αρχόντισσα και κυρά Πρωτομαγιά, ανήκει στους 200 κομμουνιστές. Στους 200 ήρωες της Ελλάδας, που δεν μπορεί κανένας να κλείσει μέσα σε λίγες αράδες το μεγαλείο και την ψυχική τους δύναμη. Δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια του στην ψυχική τους ανάταση και τη λεβεντιά τους μπροστά στο θάνατο. Αυτούς τους ήρωες ήρθαμε να τιμήσουμε, που πέσανε για έναν κόσμο ειρηνικό, για μια κοινωνία δίκαιη, εκείνη τη Δευτέρα πρώτη του Μάη 1944.
  • Σκαλιζουμε την μνήμη , για να μην ξεθωριάζει η ιστορία μας. Να θυμούνται οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.
  • Να μάθουν πως σε πολλές γωνιές  της πατρίδας μας γίνονταν εκτελέσεις, γιατί ο Ελληνικός λαός  αντιστάθηκε στους στυγνούς κατακτητές. Συσπειρώθηκαν στο  Ε.Α.Μ., το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, που κατά γενική ομολογία , η ραχοκοκαλιά του  ήταν το Κ.Κ.Ε.
  • Να μάθουν πως οι 200 κομμουνιστές που τους μετέφεραν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ήταν εξόριστοι ,στην Ακροναυπλία και την Ανάφη ,  από τη βασιλομεταξική κυβέρνηση  η οποία και τους παράδωσε  στους κατακτητές.
  • Να μάθουν ότι ο Καπετάν Μανώλης Σταθάκης στις 27 – 4 – 1944 έστειλε μια ομάδα 16 Ελασιτών, με επικεφαλής  το  λοχία Προύσαλη , να στήσουν ενέδρα  στη θέση Παγκανιά, λίγο έξω από τους Μολάους.  Αφού άφησαν  το πρώτο αμάξι με τους φαντάρους να περάσει, διέταξε επίθεση στις κούρσες. Έτσι σκοτώθηκε ο Υποστράτηγος Φραντς Κρεχ  και τρεις αξιωματικοί. Και ως αντίποινα ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος ανακοίνωσε την εκτέλεση 200 κομουνιστών στις 1-5-1944.   
  • Το ΕΑΜ, λίγες μέρες μετά, σε ανακοίνωσή του γράφει για τις «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΘΗΝΑΙΟΣ»: «…Ποια ηθική, ποιο δίκιο, ποια λογική λέει πως όταν δυο στρατοί πολεμούν εκείνος που χάνει στη μάχη έχει το δικαίωμα να σκοτώνει ανθρώπους που κάθουνται χιλιόμετρα μακριά; Να τουφεκίζει κρατούμενους που βρίσκονται φυλακή από το 1936 κι επομένως δεν μπορούσαν να είχαν καμιά σχέση με την οργάνωση των μαχών;
  • Λίγες στιγμές πριν την εκτέλεση, όταν τα αυτοκίνητα τους έφερναν στο Σκοπευτήριο, οι ήρωες βρήκαν τον καιρό, λίγο χαρτί κι ένα μολύβι, και λίγα λόγια –  τόσο καθαρά και εκφραστικά –  για να αφήσουν  ένα τελευταίο σημείωμα όπως ο Νίκος Μαριακάκης: «Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για λευτεριά παρά να ζη σκλάβος».
  • Ήρωες της Πρωτομαγιάς του 1944, ανάμεσα σας ο  Ναπολέων Σουκατζίδης, ο Κώστας Τσίρκας  ο  Μήτσος Πανταζής και τα άλλα αδέλφια μας,  που πηγαίνοντας προς το  θάνατο ή βροντοφωνάζατε «Ζήτω το Ε.Α.Μ., Ζήτω η Ελευθερία» ή τραγουδούσατε… Ελλάδα μας , Ελλάδα , αστέρι του ουρανού, Ελλάδα μας, Ελλάδα δεν βγαίνεις από το νου.
  • Και φόρτωναν τα πτώματα στα φορτηγά. Από τις καρότσες έτρεχε, καθώς τους πήγαιναν στο Τρίτο Νεκροταφείο, στο μαύρο φόντο των ασφαλτοστρωμένων δρόμων το ρυάκι του αίματος απ’ τη ματωμένη καρδιά της Ελλάδας.

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες , κλείστε για λίγο τα μάτια. Μονάχα για λίγο και κοιτάξτε με τα μάτια του νου στο χώρο τούτο το μεγαλείο της ψυχής.

  • Θα δείτε το 14 χρονο Αντρέα Λυκουρίνο ν’ ανεβαίνει σ’ ένα βραχάκι για να έρθει ίσα με τους συντρόφους του για να τον  βρουν τα βόλια της λευτεριάς, την Ηρώ Κωνσταντοπούλου με τη σχολική ποδιά, να πέφτει από τα βόλια των ναζιστών, την ελεύθερη σκόπευση  στον τρακοσάρη 92  αγωνιστών- 82 αντρών και 10  γυναικών- ανάμεσά τους τραυματίες  του Αλβανικού με κομμένα ποδάρια. 
  • Εδώ, σ΄ αυτήν την προσφυγική γειτονιά η θυσία σας βρήκε αντάξιο χώμα. 
  • Εδώ δόθηκαν πάνω από 47 μάχες. Μάχες που ξεκινούσαν από τις παράγκες των προσφύγων κι αυτό έκανε αδύνατη την κατάληψη της  Καισαριανής. Δικαίως χαρακτηρίστηκε το «Στάλινγκραντ της Ελλάδας».                                                                                                                                       
  • Γι` αυτά τα μεγάλα ιδανικά, αδέλφια μας, σας ευγνωμονούμε και σας θαυμάζουμε, που μας δείξατε αυτό  το δρόμο,  του αγώνα και της πάλης.
  • Σας υποσχόμαστε να δυναμώσουμε το μοναδικό πόλο αντίστασης, όχι μόνο για τη λευτεριά,αλλά και για ένα μέλλον φωτεινό.Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε εμπόδια, να καθυστερήσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα , να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να βαδίσουμε τον ίδιο δρομο, από το Σικάγο το 1886 ως τη Θεσσαλονίκη  του 1936 και την Καισαριανή του 1944, οργανώνοντας την πάλη μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας,  για να ζήσουμε καλύτερα εμείς  και τα παιδιά μας, σε μια κοινωνία σοσιαλιστική.
  • Επίσης θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της Ιστορίας. Την ανιστόρητη  αναθεώρηση και προβολή της αντιδραστικής θεωρίας των δύο άκρων.
  • Από τον ιερό αυτό χώρο του Σκοπευτηρίου, ζωντανή μαρτυρία της θηριωδίας του φασισμού και της απανθρωπιάς του πολέμου, τιμώντας τη θυσία σας και τη θυσία χιλιάδων εκατομμυρίων νεκρών του πολέμου, υψώνουμε την πιο μεγάλη φωνή διαμαρτυρίας, ενώνουμε τη  φωνή μας με την φωνή όλων των  λαών και βροντοφωνάζουμε: Ποτέ πια  πόλεμος,  ποτέ πια φασισμός! 
  • Θέλω να τελειώσω με ένα από τα πολλά ποιήματα που γράφτηκαν για την εκτέλεση της Πρωτομαγιάς .  Το απόσπασμα είναι  του Ηλία Σιμόπουλου …
  • Μα προσοχή σύντροφοι, ούτ’ ένα δάκρυ – Όπως εκείνοι μας αποχαιρέτησαν περήφανοι – όμοια κι εμείς περήφανοι να τους ξεπροβοδίσουμε ταιριάζει
  • Μα προσοχή, σύντροφοι, ούτ’ ένας στεναγμός, να μη λερώσουμε τη μνήμη των ηρώων.
  • Όπως εκείνοι δε φοβήθηκαν το θάνατο, πρέπει κι εμείς να μην τον φοβηθούμε.
  • Διακόσια παλικάρια τραγούδησαν σήμερα, Διακόσια παλικάρια τραγούδησαν, διακόσια παλικάρια…
  • Αδέλφια μας, ζείτε στις καρδιές μας και καθοδηγείτε τον αγώνα μας.

ΑΙΩΝΙΑ η ΜΝΗΜΗ σας   

[προσκλητήριο νεκρών]

Στη συνέχεια, την κεντρική ομιλία έκανε ο δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ηλίας Σταμέλος, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και το συγκλονιστικό προσκλητήριο νεκρών, με ένα βροντερό «παρών» για κάθε έναν από τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή.

Ο Ηλίας Σταμέλος είπε, μεταξύ άλλων, «Στολίζουμε και φέτος με τα κόκκινα γαρύφαλλα του αγώνα το ″Θυσιαστήριο της Λευτεριάς″, που έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες αγώνα του λαού μας, δε βεβηλώνεται πλέον από την παρουσία της Σκοπευτικής Εταιρείας. Ανήκει οριστικά στην ιστορική μνήμη, το λαό και τις ανάγκες του»

Ηλίας Σταμέλος

Τόνισε, ότι στα βιογραφικά των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής, «στις λεπτομέρειες της περήφανης και αλύγιστης στάσης τους μπροστά στο θάνατο, στα λίγα βιαστικά σημειώματα που μπόρεσαν να γράψουν στη διαδρομή τους από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, αποτυπώνεται όχι μόνο ένα συγκλονιστικό γεγονός απ’ τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, αλλά και οι πρώτες σελίδες της ιστορίας της πάλης του λαού μας για να χτίσει ένα φωτεινό μέλλον», κι αυτό γιατί «Οι 200 της Καισαριανής πριν βρεθούν απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, είχαν συγκρουστεί παλικαρίσια με την τάξη των εκμεταλλευτών και τους μηχανισμούς της. Είχαν συγκρουστεί με τη μεγαλοεργοδοσία και τους μεγαλοαγρότες της υπαίθρου, με την καταστολή, με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, τα στρατοδικεία και τα βασανιστήρια, τη δικτατορία του Μεταξά, το Καλπάκι, τον Αη-Στράτη, την Ακροναυπλία». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δίκαια, στα πρόσωπά τους, η αστική τάξη αναγνώριζε την πρωτοπορία του λαού. Αναγνώριζε τον πραγματικό κίνδυνο και εχθρό».

Αφού παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα και την ημέρα της εκτέλεσης, ανέδειξε την ηρωική στάση της Καισαριανής, που ο λαός της στάθηκε “κάστρο” στην πάλη ενάντια στους κατακτητές. Πήρε σχεδόν στο σύνολό του μέρος στη Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Αλλά και τους αγώνες των κατοίκων της πόλης που συνεχίστηκαν, και οι οποίοι «αψηφώντας τους κινδύνους και επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, έκαναν υπόθεσή τους την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, έσπασαν το άβατο της Σκοπευτικής Εταιρείας και απαίτησαν την οριστική απόδοση του Σκοπευτηρίου». Όπως τόνισε , «Ο λαός της πόλης μας και όλοι όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του τα χρόνια που πέρασαν, έχουν κάθε λόγο να είναι σήμερα περήφανοι για τη διαδρομή και την έκβαση αυτού του αγώνα. Για το ότι ο ιερός τόπος που βρισκόμαστε σήμερα, έπειτα από κοντά εννιά δεκαετίες, είναι οριστικά απαλλαγμένος και από τα τελευταία ίχνη της βέβηλης παρουσίας της Σκοπευτικής Εταιρείας, έχει αποδοθεί στην ιστορική μνήμη και τις λαϊκές ανάγκες».

Ειδική αναφορά έκανε στη λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στη συμβολή που έχει ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και των διδαγμάτων της κρίσιμης δεκαετίας του 1940. «Η λειτουργία του Μουσείου το διάστημα αυτό, επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη δημιουργία του χωρίς αναβολές. Το επιβεβαιώνουν οι πάνω από 37.000 επισκέπτες, ανάμεσά τους μαθητές από 174 σχολεία, ξένες αντιπροσωπείες, φορείς, σωματεία, εκπαιδευτικοί. Οι δεκάδες εκδηλώσεις και επιστημονικές ημερίδες με πλήθος κόσμου. Η αξιοποίηση των εκθεμάτων του μουσείου για επιστημονικές διατριβές και για την παραγωγή ντοκιμαντέρ», είπε στην ομιλία του.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το σύγχρονο μήνυμα της θυσίας των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής, όπως και χιλιάδων άλλων αγωνιστών που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, είναι ότι ξεχώριζε και ξεχωρίζει ακόμα τα όρια δύο διαφορετικών κόσμων: «Ξεχωρίζει τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο και δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα και τον κόσμο που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως πόλεμο και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του, για να υπερασπίσει τη ζωή, τα δικαιώματα και τη λευτεριά του λαού. Και η φετινή Πρωτομαγιά τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των δικαιωμάτων που χάθηκαν, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η αντεργατική – αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν θα έχει τέλος, εάν δεν δυναμώσει η λαϊκή πάλη, η ενότητα και η οργάνωση του λαού. Τίποτα δε χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Όλες τις κατακτήσεις, ο λαός τους απέσπασε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στον εθνικισμό, το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος. Να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τους άλλους λαούς, βάζοντας στο στόχαστρο τον πόλεμο αλλά και τις αιτίες που τον γεννούν, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».

Όλη η ομιλία live του δημάρχου Ηλία Σταμέλου, υποψήφιου και πάλι με τη Λαϊκή Συσπείρωση εδώ |> https://www.youtube.com/watch?v=tMXgdNip7ME


902 15


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog