Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι κοινό έχουν Μπαρτσελόνα και Εθνικός Αστέρας; – Αύριο στην Καισαριανή

Δελτίο Τύπου

Ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής, τιμώντας τα 92 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου και τα 120 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα, διοργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 (19.00) εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής με θέμα:

«BARCELONA – ΦΏΚΑΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟΝ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 2.500 χρόνια ταξίδια πολιτισμού και φιλίας».

Κοινός παρανομαστής της Μπαρτσελόνα και του Εθνικού Αστέρα είναι οι ίδιες οι ομάδες και οι πόλεις έχουν μεγάλη αντιφασιστική δράση.

Oι Φαλαγγίτες, του πραξικοπηματία Φρανκο και στη συνέχεια δικτάτορα της Ισπανίας, δολοφόνησαν το 1936 τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα Γιόζεπ Σουνιόλ, έναν αριστερό διανοούμενο που είχε εκλεγεί βουλευτής στην τοπική Βουλή της Καταλονίας.

Ποδοσφαιριστές και παράγοντες του Εθνικού Αστέρα κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής είχαν αντιστασιακή δράση και στην συνέχεια κατά τα Δεκεμβριανά του ’44 έχασαν την ζωή τους τέσσερις ποδοσφαιριστές και ένας παράγοντας.

Τιμώμενο πρόσωπο και βασικός ομιλητής είναι ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής ελληνικής φιλολογίας και πρόεδρος του Ισπανοελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου κ. Eusebi Ayensa Prat,ο οποίος είναι ένθερμος οπαδός της Μπαρτσελόνα και φίλαθλος του καλού ποδοσφαίρου.

Ο κ. Eusebi Ayensa Prat γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Φιγέρες της Καταλονίας. Είναι πτυχιούχος της κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1989) και διδάκτωρ ρωμανικής φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (1996). Από το 2006, είναι πρωτοβάθμιος ερευνητής του καταλανικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης και υπεύθυνος προγράμματος με τίτλο: «Ιστορικές και λογοτεχνικές καταλανο-ελληνικές σχέσεις 14ος – 20ός αι.». Το 2016, εκλέχθηκε πρόεδρος του   σπανοελληνικού Μορφωτικoύ Συνδέσμου (Associaciόn Cultural Hispano-Helenica) που εδρεύει στη Μαδρίτη. Για περισσότερο από μία εικοσαετία διδάσκει αρχαία και νέα ελληνικά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Καταλονίας και των Βαλεαρίδων Νήσων και από το 2014 διευθύνει το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου της πόλης Εμπόριον (Museu d’Arqueologia de Catalunya, Empuries), που ίδρυσαν τον 7ο π. Χ. αιώνα οι Φωκαείς άποικοι στην ακτή της Καταλονίας. Το Μουσείο ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της αυτόνομης
καταλανικής κυβέρνησης και το πρόγραμμα που απευθύνεται σε φοιτητές που διδάσκονται αρχαία και νέα ελληνικά, τιτλοφορείται: «Ο λόγος στον αέρα. Ιστορικά και λογοτεχνικά οδοιπορικά στο Εμπόριο» (La paraula en el vent: Itineraris historico literaris a Empuries).

Θα τραγουδήσουν η Νένα Βενετσιάνου και ο Γιάννης Κούτρας.

Ο Γιώργος Γουρζουλίδης στο πιάνο.

Ποιήματα θα απαγγείλουν η τραγουδίστρια Νένα Βενετσιάνου και η ποιήτρια Βάσω Κοσμίδου

Συντονίζει ο Νίκος Μάλλιαρης, βετεράνος ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα