Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Άνοιξε Κέντρο στρατολόγησης μισθοφόρων για Λιβύη στα κατεχόμενα στην Συρία 

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Συρία μεταδίδει την είδηση πως στην πόλη Αφρίν της Β. Συρίας που έχουν καταλάβει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις λειτουργεί Κέντρο Στρατολόγησης μισθοφόρων. Οι μισθοφόροι θα αποσταλούν να πολεμήσουν για λογαριασμό της Τουρκίας  στο πλευρό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και ενάντια στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ που πολιορκεί την Τρίπολη. 

Το Κέντρο οργανώθηκε από δυνάμεις των τζιχαντιστών που υποστηρίζει η Τουρκία. 

Το Παρατηρητήριο είναι γνωστό για τον ρόλο του στην στήριξη της λεγόμενης Συριακής Αντιπολίτευσης και στην διασπορά ειδήσεων που την ευνοούσαν. 

Αυτή την φορά όμως δημοσιεύει ειδήσεις που επιβεβαιώνονται από την Τουρκία. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο 300 από τους μισθοφόρους έχουν ήδη φτάσει στην Λιβύη και άλλοι 1000 έχουν κάνει αίτηση για να στρατολογηθούν. 

Ο μισθός τους κυμαίνεται από 2.000-2.500 δολάρια τον μήνα ανάλογα με τον χρόνο παραμονής στην Λιβύη. 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει στείλει στρατεύματα στην Λιβύη επιβεβαιώνουν τα παραπάνω στοιχεία. 

Η “μάχη” του Ερντογάν έχει παράπλευρα μέτωπα στο κουβάρι των συμφερόντων που εκτυλίσσεται στην Λιβύη σε βάρος του λαού της αναφέρεται σε δημοσίευμα του Σουηδικού Τύπου. Συγκεκριμένα ότι πέρα από τα συμφέροντα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο που του προσφέρει η συμφωνία με την Λιβύη οι drones “Bayraktar” που εφοδιάζεται η κυβέρνηση της Λιβύης κατασκευάζονται στο εργοστάσιο ιδιοκτησίας του γαμπρού του Ερντογάν.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η συνεργασία τζιχαντιστών της Λιβύης με την Τουρκία άρχισε το 2012 όταν πλοία φορτωμένα με οπλισμό που προέρχονταν από πλιάτσικο του στρατού της Λιβύης κατευθύνθηκαν στην Τουρκία. Η Τουρκία με την σειρά της παρέδωσε τα όπλα στην CIA στα σύνορα με την Συρία. Η CIA εφοδίασε με αυτά τα όπλα οργανώσεις τζιχαντιστών  όπως η Αλ Κάιντα, Αλ Νούφρα κλπ. που αντιμάχονταν τον Συριακό κυβερνητικό στρατό

Το επιβεβαίωσε ο τότε αντιπρόεδρος του Ομπάμα, Joe Biden μετά από δημοσίευμα των New York Times το 2012 αποδεικνύοντας την στενή σχέση της τρομοκρατίας με τις ΗΠΑ. 

Αυτή την φορά 7 χρόνια μετά, τα όπλα με την προσθήκη “ηττημένων” μαχητών από τον πόλεμο της Συρίας επιστρέφουν στην Λιβύη για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Η μανία του ιμπεριαλισμού να αποκτήσει περισσότερα πλούτη και κέρδη δεν έχει τέλος. Γίνεται όλο και πιο επιθετικός και επικίνδυνος. Συνωστίζονται όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συμφέροντα με λάφυρο τα πετρέλαια και τον γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής και με θύμα τον λαό της Λιβύης και όλους τους λαούς της περιοχής.