Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Πρωτοβουλία υπέρ της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Πρωτοβουλία στήριξης του αιτήματος να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», ανέλαβε ο Τουρκικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης «Χοσέ Μαρτί» (José Martí Küba Dostluk Derneği).

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πόρταλ soL, οι φίλοι της Κούβας στην Τουρκία ξεκινούν καμπάνια ενάντια στο γενοκτονικό οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και, ταυτόχρονα, προωθούν το αίτημα για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ήδη διακινείται κείμενο συλλογής υπογραφών το οποίο στηρίζουν γνωστοί τούρκοι ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «Χοσέ Μαρτί», η συλλογή υπογραφών και η προώθηση του αιτήματος θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβρη, ευελπιστώντας στη μαζική συμμετοχή εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τουρκικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης προς την Κούβα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να μπει ένα τέλος στο απάνθρωπο εμπάργκο (αποκλεισμό) των ΗΠΑ και εκθειάζεται ο σπουδαίος διεθνιστικός ρόλος των Κουβανικών ιατρικών ταξιαρχιών που βρέθηκαν – και βρίσκονται- στην προμετωπίδα της μάχης ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία για την στήριξη του αιτήματος να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και στην Ελλάδα, με αξιοσημείωτη μέχρι στιγμής επιτυχία. Τη Δευτέρα 20 Ιούλη οργανώθηκε με επιτυχία εκδήλωση-συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.