Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τους «έτσουξε» η πρωτοβουλία για το γκρέμισμα του αγάλματος Τρούμαν

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Τους «έτσουξε» η πρωτοβουλία μαθητών, φοιτητών και συνδικάτων να γκρεμίσουν το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν. Το άγαλμα σύμβολο της υποτέλειας και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.
Μια πρωτοβουλία, σε μια στιγμή που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δείχνει ακόμη μια φορά το βάρβαρο πρόσωπό του.

Τους έτσουξε και πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια, πύκνωσαν οι αναρτήσεις από τους ξεπλένηδες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Αναρωτιούνται δήθεν αφελώς τι σχέση έχει ο Τρούμαν με την επίθεση των Αμερικανών στη Συρία και πώς εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα με το γκρέμισμα του αγάλματος. Άλλοι πάλι ασκούν κριτική για την αχαριστία, γιατί αν δεν ήταν το δόγμα Τρούμαν θα είμασταν τριτοκοσμικοί.

Ο Τρούμαν για το λαό μας και όλους τους λαούς του κόσμου συμβολίζει το μίσος, την έχθρα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών. πό τον Τρούμαν ξεκινούν οι μεταπολεμικές αμερικανικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανα τόν κόσμο. Από την Κορέα μέχρι τις πιο πρόσφατες σε Γιουγκοσκλαβία, Λιβύη, Ιράκ, Συρία.

Το άγαλμά του αποτελεί σύμβολο υποταγής, υποτέλειας και υποδούλωσης της χώρας στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή για τη χώρα μας η παρουσία του, γιατί ο Τρούμαν ήταν εκείνος που έδωσε εντολή για τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, για τις δοκιμές ναπάλμ στην Ελλάδα.

Το δε δόγμα Τρούμαν στα πλαίσια της στρατηγικής τους για αναχαίτιση του κομμουνισμού – τη στιγμή που το αστικό σύστημα κινδύνευε περισσότερο από ποτέ – έδεσε στο άρμα της ιμπεριαλιστικής υποταγής η χώρα μας και το λαό της. Το δόγμα Τρούμαν ήταν η πιο σταθερή και η πιο μακροχρόνια “επένδυση” των Αμερικανών για τη στερέωση του συστήματος και των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Αυτό το σύμβολο υποτέλειας και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας δεν έχει καμία θέση στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας. Προσβάλλει την αξιοπρέπεια, την περιφάνια, την ιστορία του τόπου και του λαού. Στους δρόμους και στις πλατείες θέλουμε σύμβολα μνήμης και όχι δωσιλογισμού. Μνημεία ειρήνης και αλληλεγγύης και όχι φονιάδων και εκμεταλλευτών.

Το άγαλμα του Τρούμαν όσες φορές και να το ξαναστήσουν, ο λαός θα το ρίχνει, στέλνοντας το μήνυμα ότι ξέρουμε ποιοι είναι και γιατί μακελεύουν τους λαούς. Δε θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να τους αντιπαλεύουμε.

Όπως και κάθε πορεία θα καταλήγει στην πρεσβεία, με τα «ξύλινα» συνθήματα : Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι – Όχι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ειρήνη φιλία των λαών.

Με τη δική μας σημαία, και όχι διαλέγοντας ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο: Φονιάδες ληστές υποκριτές είναι όλοι οι ιμπεριαλιστές

Και πάντα στο στόχαστρο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημά τους που γεννά φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση.

Παγκόσμια απήχηση της πρωτοβουλίας των κομμουνιστών να γκρεμίσουν το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook