Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Το ημερολόγιο του αγώνα»

Karer6Ε.Α.Μ-Ε.Λ.Α.Σ., η λαϊκή αντίσταση στην τριπλή κατοχή (Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων) από την πένα του δημοσιογράφου και Ελληνα αγωνιστή της περιόδου, Αλέξη Καρρέρ, έναν από τους πρακτικογράφους στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου της Π.Ε.Ε.Α. (κυβέρνηση του βουνού), ο οποίος κατέγραψε, σε εφημερίδα της εποχής, πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, τα κυριότερα πολεμικά γεγονότα. Μικρές και μεγάλες συρράξεις του λαϊκού στρατού με τον κατακτητή, όπως… και τις θηριωδίες του κατακτητή σε πόλεις και χωριά. Δεν παραλείπει να παρεμβάλει την πορεία των προσπαθειών της Π.Ε.Ε.Α. για σχηματισμό κυβέρνησης όλων των ελλήνων, ειρήνευση με τα ένοπλα τμήματα της άλλης πλευράς, όπως και αντιμετώπιση των αντεθνικά δρώντων -συνεργατών του ξένου δυνάστη, και των ταγματασφαλιτών του ψευτο-πρωθυπουργού Ράλλη. Ολόκληρη η εποποιία του Ε.Α.Μ-Ε.Λ.Α.Σ. αποτυπώνεται αδρά και με ακρίβεια. Ο δημιουργός του βιβλίου, Άρης Καρρέρ, επεξεργάστηκε και παρουσιάζει το Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο, προσθέτοντας και δυο κεφάλαια-αποφάσεις, Νόμους της Π.Ε.Ε.Α., για να λειτουργήσει η Ελεύθερη Ελλάδα, μέχρι να ‘ρθει η Λευτεριά, που συμπληρώνουν δημιουργικά το βασικό κείμενο: Για τη Λαϊκή Δικαιοσύνη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το βιβλίο προλογίζει η Αλέκα Παπαρήγα.

Την έκδοση επιμελήθηκε ο γιος του Αρης Καρρέρ.

Ο Άρης Καρρέρ γεννήθηκε το 1946. Σπούδασε δημοσιογρα­φία, νομικά στο Βερολίνο, και στη Λυών Γαλλική Φιλοσοφία και Φιλολογία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες. Συνδικαλιστής στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ. Σήμερα ασχολείται με μεταφράσεις.

Στη φωτογραφία εξωφύλλουτου βιβλίου:

Εθνικό Συμβούλιο Κορυσχάδων, Μάης 1944. Στιγμιότυπο από τις εργασίες του (καταγραφή πρακτικών). Από αριστερά, ο Τάκης Φίτσος, αρχισυντάκτης της «Νεολαίας» του ΚΚΕ, και του «Ριζοσπάστη» στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και μετά την Κατοχή. Εκτελεσμένος το 1949, στη Χαλκίδα. Στο κέντρο, ο Μπάμπης Κλάρας αδελφός του Άρη Βελουχιώτη, μετέπειτα διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας «Βραδυνή». Δεξιά, ο Αλέξης Καρρέρ («Ακύλας») δημοσιογράφος, δικηγόρος, συγγραφέας και μεταφραστής. Όρθιος πίσω του -με σκυφτό κεφάλι- ο Γιώργος Ζιούτος (ή Ζωπόπουλος) δημοσιογράφος, συγγραφέας και διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Τα Νέα Βιβλία», που άφησε εποχή για τις θεματικές επιλογές και την ποιότητα των εκδόσεων.