Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονικές επιχειρήσεις στη Ράφα μετά την αποδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές τη Ράφα ακόμη και μετά την αποδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από τη Χαμάς.

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο «Quds News Networκ» αναφέρει ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Αλ Τζανίνα της Ράφα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως το Πολεμικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση ομήρων.

Ο Νετανιάχου λέει σχεδόν σε καθημερινή βάση εδώ και μήνες ότι  θα εισβάλλει στη Ράφα με ή χωρίς κατάπαυση του πυρός. Άρα αυτό που συμβαίνει αυτές τις ώρες δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε ακούσει από αυτόν. Είναι ενδεικτικό του πόσο (δεν) επιθυμούν συμφωνία και επιστροφή των ομήρων.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, σημειώνεται πως αν και η πρόταση εκεχειρίας που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ισραήλ, θα σταλεί αντιπροσωπεία η οποία θα συναντηθεί με διαπραγματευτές και θα προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία. Και αυτό είναι το νέο στοιχείο στη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου, υπό την πίεση των Ισραηλινών που και σήμερα έχουν βγει στο δρόμο και απαιτούν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουν οι όμηροι.

Και υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ουρλιάζουν και κλαίνε και πιέζουν και θέλουν να δουν ένα τέλος στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πρόταση εκεχειρίας

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την αποδοχή πρότασης εκεχειρίας από την Χαμάς, μπορούν να καταγραφούν τα εξής:

Σχετικά με τους όρους της συμφωνίας που αποδέχθηκε η Χαμάς γράφεται πως αφορούν μόνιμη εκεχειρία, ανοικοδόμηση και ανταλλαγή αιχμαλώτων, δηλαδή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων. Όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο ανταλλαγής οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά φαίνεται η ανταλλαγή αυτή να απλώνεται σε βάθος ορισμένων εβδομάδων.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πως ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες που έγιναν στο Κατάρ συμφώνησε με την πρόταση που έκανε δεκτή τελικά η Χαμάς.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν ικανοποιούσε τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο γίνονται αντικρουόμενες δηλώσεις από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ. Τα ισραηλινά μέσα επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο στήριξης των ΗΠΑ σε συμφωνία που δεν ανταποκρίνεται στους όρους που έχει θέσει το Ισραήλ. Στο Ισραήλ μεταδίδονται πλάνα από διαμαρτυρίες εκατοντάδων ανθρώπων εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευθεί σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ μετά την αποδοχή της από τη Χαμάς, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως εξετάζει την απάντηση της  Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφώνησε η Χαμάς, καθώς ο διευθυντής της CIA συνεχίζει τις συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το σχέδιο συμφωνίας που αποδέχθηκε η Χαμάς βασίζεται στην τελευταία πρόταση που είχε καταθέσει το Ισραήλ στις 27 Απριλίου χωρίς αλλαγές στα βασικά της σημεία.

Αναλυτικά, η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, όπως δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ταχέρ Αλ Νονό.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για συμφωνία σε τρία στάδια, κάθε ένα από τα οποία θα είναι διάρκειας 42 ημερών.

Ο Κχαλίλ Αλ Χαγιά δήλωσε επίσης ότι το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι παρακολουθεί στενά τις θετικές εξελίξεις των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη «συνολικής εκεχειρίας».

 

 

Ν. Λαπαθιώτης, Οι νικημένοι της ζωής – Ποιήματα