Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Το σχολείον ελειτούργησε κανονικώς» (Το τριήμερο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου το 1973 σε ένα επαρχιακό Γυμνάσιο- Ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Παρουσιάζουμε σήμερα ένα μοναδικό ντοκουμέντο, Πρόκειται για το «ημερολόγιο λειτουργίας του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Βέροιας» (βρίσκεται στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας) και αφορά το τι έγινε σ’αυτό τόσο το αγωνιστικό τριήμερο 15-17/11 1973 όσο και το άνοιγμα του σχολείου μετά την αιματηρή καταστολή του Πολυτεχνείου. Δείχνει το κλίμα της εποχής σε επαρχιακό επίπεδο στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο. Τα συμπεράσματα εύλογα…

15/11/73: Εγένετο ομιλία υπό των υπαλλήλων του ΕΛΤΑ περί του ελληνικού γραμματοσήμου και φιλοτελισμού.

Οι μαθηταί ωδηγήθησαν εις τον κινηματογράφον «Παλλάς» και παρηκολούθησαν το έργον «Η ωραιοτέρα ημέρα της ζωής μου» , την τελευταίν διδακτικήν ώραν.

Απαντες οι καθηγηταί παρόντες

16/11/73 Παρασκευή: Επραγματοποίηθη ημιημερησία εκδρομή των μαθητών εις την τοποθέτησιν «Συνοικισμού Προμηθέας». Απαντες οι καθηγητές παρόντες.

17/11/73 Σάββατον: Το σχολείον ελειτούργησε κανονικώς. Ουδείς καθηγητής απών.

19/11/73 Δευτέρα: Το σχολείον ελειτούργησε κανονικώς. Πάντες οι καθηγητές παρόντες.

20/11/73: Ο Διοικητικός Επιθεωρητής Κηρύκος Κοσμάς επεσκέφθη το Γυμνάσιον και επιθεώρησε τους φιλολόγους καθηγητάς… Απαντες οι καθηγητές παρόντες».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.