Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το 2024 η μετονομασία της Μόσχας σε «Πούτινγκραντ», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Την 7η Οκτώβρη 2024 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ως ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η επίσημη μετονομασία της Μόσχας σε «Πούτινγκραντ». Πρόκειται για την πρώτη μετονομασία της ρωσικής πρωτεύουσας στα 876 χρόνια της ύπαρξής της κάτι που, όπως σημείωσε ο Πεσκόφ, συνιστά από μόνο του «ιστορικής σημασίας» γεγονός για το ρωσικό έθνος.

Η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος της εμβληματικής πόλης ήρθε έπειτα από κοινή πρόταση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στην οποία σημειώνονταν η ανάγκη να τιμηθεί η συνεισφορά του προέδρου Βλ. Πούτιν στην καπιταλιστική ανασυγκρότηση της χώρας από το 2000 και έπειτα που ανέλαβε τα ηνία της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν ηγήθηκε της αναγέννησης της καπιταλιστικής Ρωσίας από τις στάχτες που άφησε πίσω του ο κομμουνισμός», υπογράμμισε μιλώντας στο πρακτορείο «RIA Novosti» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Ενωμένης Ρωσίας» Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, προσθέτοντας πως ο νυν πρόεδρος αποτελεί άξιο συνεχιστή σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως ο Τσάρος Νικόλαος ο ‘Β, ο Μιχ. Γκορμπατσόφ και ο Μπόρις Γέλτσιν.

Την απόφαση για τη μετονομασία της Μόσχας σε Πούτινγκραντ χαιρέτησε με γραπτό του μήνυμα ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο «άξιο τέκνο της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Η ημερονηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, καθώς ο Βλ. Πούτιν έχει γεννηθεί 7 Οκτώβρη του 1952, ενώ το 2024 αναμένεται να λήξει η προεδρική του θητεία. Η σημερινή ονομασία της πόλης προέρχεται από τον ποταμό Μοσκβά (εξελληνισμένα Μόσκοβας) που τη διαρρέει, ενώ η πρώτη αναφορά στη ρωσική ιστορία για την πόλη χρονολογείται το 1147.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα