Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρίπολη: Καταδικάστηκε ο δράστης της βεβήλωσης – καταστροφής του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δικάστηκε σήμερα στο Στρατοδικείο Αθηνών η υπόθεση της βεβήλωσης – καταστροφής του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, που είχε γίνει στις 30 Δεκέμβρη του 2019, με κατηγορούμενο τον Κωνσταντίνο Πονηράκο, εν ενεργεία στρατιωτικό με τον βαθμό του ταγματάρχη, ο οποίος κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για τη βέβηλη πράξη της διακεκριμένης φθοράς ιστορικού μνημείου όπως και για παράνομη οπλοφορία, για τα οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους με τριετή αναστολή.

Από τη διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Στρατοδικείου αποδείχθηκε, ότι ο στρατιωτικός, που είχε πιαστεί και συλληφθεί επ’ αυτοφώρω τη νύχτα της 29ης προς 30η Δεκεμβρίου 2019, φέροντας όπλα (ένα μαχαίρι «στρατιωτικού τύπου», μια σιδερογροθιά και σπρέι εκτόξευσης χημικής ουσίας) ήταν ο δράστης αυτής της βάρβαρης βεβήλωσης, της συντριβής των μαρμάρινων πλακών του Μνημείου με τα εκατοντάδες – πάνω από 300 – χαραγμένα ονόματα των αγωνιστών των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΔΣΕ, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και είχαν εκτελεσθεί με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 – 1949.

Υπενθυμίζεται, ότι το Στρατοδικείο Τρίπολης έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο», αφού εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες, ενώ «μοίρασε» συνολικά έξι χιλιετίες φυλακή. Σε αυτό καταδικάστηκαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και αντάρτες του ΔΣΕ, που πιάστηκαν ζωντανοί στα πεδία των μαχών, αλλά και όσοι εξέφραζαν συμπάθεια ή βοηθούσαν τους αντάρτες του ΔΣΕ, έστω και με «μια φέτα ψωμί».

Ο ίδιος αυτός χώρος στον Αη Θανάση της Τρίπολης, δίπλα στο παλιό νεκροταφείο, όπου η ΚΕ του ΚΚΕ ανήγειρε το 2015 το Μνημείο, είναι χώρος όχι μόνο εκτέλεσης, βαμμένος με αίμα, αλλά και χώρος ταφής, όπου βρίσκονται θαμμένοι πολλοί από τους καταδικασθέντες κομμουνιστές και αγωνιστές του λαού μας, καθιστώντας έτσι τη βέβηλη πράξη του στρατιωτικού ακόμα πιο ανίερη, που ταιριάζει μόνο σε δράση φασιστοειδών εγκληματιών.

Της καταδικαστικής απόφασης του Στρατοδικείου Αθηνών είχε προηγηθεί η άμεση, ομόθυμη καταδίκη της βάρβαρης πράξης, ιδίως από τον λαό της Τρίπολης και όλης της περιοχής, στη συνείδηση του οποίου το Μνημείο και ο ευρύτερος μνημειακός χώρος έχει καθιερωθεί ως τόπος σπουδαίας ιστορικής σημασίας.

Γι’ αυτό και αγωνιστές, απόγονοι και συγγενείς των εκτελεσθέντων, δεκάδες φορείς της περιοχής είχαν άμεσα ανταποκριθεί στο αποφασιστικό κάλεσμα της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ, που ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα θα ξαναστήσει το Μνημείο, καλύτερο και ομορφότερο από πριν. Οπως και έγινε.

Το Μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ έχει αποκατασταθεί και αποκαλύφθηκε ξανά στις 3/10/2021, σε μια σεμνή τελετή, παρουσία όλων των γενιών των κομμουνιστών και αγωνιστών, δίνοντας απάντηση ότι η συλλογική μνήμη των μεγάλων ταξικών αναμετρήσεων του λαού μας θα διαφυλαχθεί, θα μείνει ζωντανή, αλλά και ότι οι θρασύδειλοι, που προσπαθούν να «συντρίψουν» αυτή τη μνήμη, θα καταλήξουν, μαζί με τη φασιστική ιδεολογία τους, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Πηγή: 902.gr