Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τριγμοί και «ξεχωριστές λύσεις» στην ΕΕ με αφορμή την έλλειψη εμβολίων

Εσωτερικοί τριγμοί στην ΕΕ με αφορμή την προμήθεια εμβολίων καθώς κάποιες χώρες σπάσανε την «αρχή της συλλογικότητας» και προχώρησαν σε ξεχωριστές συμφωνίες με τις εταιρείες. Κάτι που ανάγκασε την πρόεδρο της Κομισιόν να παρέμβει, τονίζοντας τον δεσμευτικό χαρακτήρα των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, αλλά και την υποχρέωση των χωρών μελών να συμμορφώνονται με το πλαίσιο που έχει καθοριστεί.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε πως τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και μετά την έντονη κριτική των κυβερνήσεων σχετικά με τις καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων ανακοίνωσε συμφωνία για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Δε διευκρίνισε όμως το πότε αυτά θα παραδοθούν, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια αρκετά πολύμηνη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως η αρχική συμφωνία, που αφορούσε 300 εκατ. δόσεις, προέβλεπε ένα χρονοδιάγραμμα που έφτανε μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021.

Ηδη η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι, ήδη από το Σεπτέμβρη του 2020, έχει προχωρήσει μονομερώς σε διμερή συμφωνία με τη «Pfizer»/«BioNTech» για επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια. Μαζί με τα 55,8 εκατ. δόσεις εμβολίων που θα λάβει αναλογικά από ΕΕ καθώς και τα 50,5 εκατ. της «Moderna» η Γερμανία εξασφαλίζει συνολικά 136,3 εκατ. δόσεις για 68,15 εκατ. πολίτες.

Επίσης ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε πως ζήτησε εμβόλια από το Ισραήλ. Ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ανέφερε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Βενιαμίν Νετανιάχου εκφράζοντας την παράκληση να προσφερθούν στην Κύπρο εμβόλια αναμένοντας επίσημες απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ.

Δεν κάνει πίσω η Γερμανία

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία της Γερμανίας για την αγορά επιπρόσθετων δόσεων εμβολίου «δεν επηρεάζει τα συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας αυτής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τόσο το εμβόλιο «Moderna» όσο και το εμβόλιο των «Pfizer»/«Biontech» (μαζί 136,3 εκατομμύρια δόσεις) θα παραδοθούν πλήρως στη Γερμανία το 2021, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας. Επομένως 68,15 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανοσία της αγέλης».

Επιπλέον, η Γερμανία έχει παραγγείλει περαιτέρω εμβόλια, για τα οποία εκκρεμεί ακόμη έγκριση. 42 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «Curevac» έρχονται στη Γερμανία μέσω της ΕΕ, συν 20 εκατομμύρια δόσεις σε εθνικό επίπεδο. Η Γερμανία λαμβάνει 56,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο «AstraZeneca» από την ΕΕ και 37,25 εκατομμύρια από το εμβόλιο «Johnson & Johnson».

ΕΜΑ: Πιθανώς στα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι αναμένει από την AstraZeneca να υποβάλει αίτηση για έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού την επόμενη εβδομάδα.

Ο ΕΜΑ σημείωσε ότι θα μπορούσε πιθανώς να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έως το τέλος αυτού του μήνα.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη