Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τροπολογία για α’ κατοικία: Ξηλώνει την όποια προστασία είχε απομείνει για τα λαϊκά νοικοκυριά

Στην κατάθεση της τροπολογίας για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη που αφορά στην κατ’ όνομα προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να προχωρήσει πιθανότατα και σήμερα η κυβέρνηση, μία ημέρα μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Η νέα ρύθμιση χαμηλώνει αισθητά τον πήχη της παρεχόμενης προστασίας και ενσωματώνει μια σειρά «κόφτες», αφήνοντας τους δανειολήπτες έκθετους στους εκβιασμούς των τραπεζών.

Το παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη είχε εστιαστεί κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια. Η πλευρά των θεσμών θεωρούσε ότι δεν θα έπρεπε να ενταχθούν στη ρύθμιση τα επαγγελματικά δάνεια που είχαν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία, προκειμένου να υπάρξει επιχειρηματικό «ξεσκαρτάρισμα».

Τελικά, η τροπολογία θα περιλαμβάνει τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά με πιο αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τα υπόλοιπα δάνεια. Συγκεκριμένα, το όριο προστασίας για τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώνεται στις 175.000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα δάνεια, η προστασία θα παρέχεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, στην τροπολογία έχουν ψαλιδιστεί ακόμα περισσότερο τα περιουσιακά κριτήρια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όχι μόνο σε σχέση με το νόμο Κατσέλη αλλά σε σχέση και με το αρχικό κείμενο που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση μαζί με τις τράπεζες.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Επίσης, εάν οι οφειλές ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (εκτός της πρώτης κατοικίας) και των μεταφορικών μέσων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000.

Το οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

Η τροπολογία αναμένεται να ενταχθεί σε νομοσχέδιο που εισάγεται αύριο για συζήτηση σε Επιτροπή της Βουλής.