Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ με «αυστηρή τιμωρία» και «βαρύ τίμημα» για τη δολοφονία Χανίγια

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν για μία ακόμη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά και τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από την επίθεση του ισραηλινού κράτους-τρομοκράτη, καθώς η ηγεσία του Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ ότι θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν είπε ότι το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια», όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου, το Nournews, δίκτυο που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Εθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφερε ότι η δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη ήταν «ένα επικίνδυνο στοίχημα με στόχο να υπονομεύσει την αποτρεπτική πολιτική της Τεχεράνης».

Παράλληλα, ο Μοχζέν Ρεζαϊέ, ένας πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει βαρύ τίμημα» για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του πρώην αξιωματούχου του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Χεζμπολλάχ: O θάνατος Χανίγια θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση

Από την πλευρά της, η Χεζμπολλάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. Αν και απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως το Ισραήλ, σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ.

Ο Χανίγια ήταν «ένας από τους σπουδαίους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας, που ύψωσε θαρραλέα το ανάστημά του κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της σιωνιστικής κατοχής», αναφέρει η Χεζμπολλάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για τον σκοπό στον οποίο πίστευε», προσθέτει, διαμηνύοντας ότι ο θάνατός του «θα αυξήσει την αποφασιστικότητα των μαχητών της αντίστασης».

Καταδικάζουν τη δολοφονία Κίνα και Κατάρ

Τον φόνο του ηγέτη της Χαμάς καταδίκασε και το Κατάρ, κάνοντας λόγο για «φρικτό έγκλημα» και απευθύνοντας προειδοποίηση για «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή. Η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι η δολοφονία «μπορεί να βυθίσει την περιοχή στο χάος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες ειρήνευσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, το οποίο έχει ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, άφησε σήμερα να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

“Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται μας οδηγούν να αναρωτηθούμε, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;” έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

“Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια καθολική στάση εναντίον της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή”.

Η Κίνα καταδίκασε τη «δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το συμβάν, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταδικάζουμε αυτήν τη δολοφονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Λιν Τζιάν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Μέση Ανατολή ισορροπεί στο χείλος του πολέμου, δηλώνει η Ρωσία

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου και οι βασικοί παίκτες συνεχίζουν να ανεβάζουν τα στοιχήματα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, καταδικάζοντας τη δολοφονία σε επιδρομή στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο.

“Η περιοχή ισορροπεί αυτήν την στιγμή στο χείλος μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Ναστάζιν.

“Οι πλευρές συνεχίζουν να ανεβάζουν τα στοιχήματα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η “μανιώδης επιθυμία” των ΗΠΑ να μονοπωλούν την διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.

“Καταδικάζουμε απερίφραστα τον φόνο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ως αποτέλεσμα επίθεσης με ρουκέτα στην κατοικία του στην Τεχεράνη”, δήλωσε επίσης ο Ναστάζιν, υπογραμμίζοντας ότι “είναι προφανές πως αυτοί που οργάνωσαν αυτήν την πολιτική δολοφονία είχαν επίγνωση των επικίνδυνων συνεπειών που ενέχει η ενέργεια αυτή για ολόκληρη την περιοχή”.

Η Ρωσία, συνέχισε, έδωσε προσοχή στο γεγονός ότι ο φόνος έγινε στο Ιράν.

“Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από οποιαδήποτε βήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραματική επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή και να προκαλέσουν μια μεγάλης κλίμακας ένοπλη αντιπαράθεση”, υπογράμμισε.

Δήλωση Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να στοχεύουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Το μόνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι τίποτα δεν αφαιρεί τη σημασία, όπως είπα πριν λίγο, του να φτάσουμε σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε εκδήλωση στη Σιγκαπούρη, αφού ρωτήθηκε για τον θάνατο του Χανίγια. «Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει κάποιο γεγονός», είπε.