Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υγεία: Άνθρακες ο θησαυρός της «μεταμνημονιακής» εποχής

ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση από τη συνάντηση εκπροσώπων ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, σωματείων με τον Υπουργό Υγείας 16/7/18

Άνθρακες ο θησαυρός της «μεταμνημονιακής» εποχής

Για άλλη μια φορά ξεφούσκωσε η κυβερνητική προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «μεταμνημονιακής» εποχής, όταν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης 16 Ιουλίου – στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και συμμετείχαν η ΕΙΝΑΠ και 15 σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» – ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι οι μνημονιακοί νόμοι θα τηρούνται, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα διευρυνθούν, τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων στα νοσοκομεία θα παραμείνουν πετσοκομμένα, ο λαός θα απολαμβάνει όλο και χαμηλότερης ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι «ανάγκη κι όχι επιλογή». Αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες από τους πόρους που διατίθεται, ενώ υποστήριξε ότι μέσα στην τελευταία 3ετία έχουν προκηρυχθεί πάνω από …8.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Εκτός απ΄ το ανυπόστατο της συγκεκριμένης δήλωσης, οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν αναπληρώνουν ούτε καν τις αποχωρήσεις των τελευταίων ετών.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2018 θα συνταξιοδοτηθούν 364 γιατροί σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, μέχρι 31/1/19 εκατοντάδες επικουρικοί θα απολυθούν και 31/1 θα απολυθούν κι εκατοντάδες γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, πρόκειται συνολικά για περίπου 1.500 αποχωρήσεις/απολύσεις γιατρών. Τα κενά, είπε, θα «καλυφθούν» με ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ. Είπε ακόμη, ότι θα προκηρυχθούν 1.200 θέσεις για επικουρικούς μη γιατρούς, με κριτήρια ΑΣΕΠ και φυσικά θα απολυθούν πολλοί από τους υπηρετούντες. Να σημειωθεί ότι σε πολλά τμήματα και κλινικές η κατάσταση είναι οριακή, ακόμη κι ένας εργαζόμενος να απολυθεί θα τιναχτεί η λειτουργία τους στον αέρα.

Για το 2019 θα γίνει προκήρυξη 8.000 μόνιμων εργαζόμενων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι 1.200 μη γιατροί. Υποστήριξε ότι στη «μεταμνημονιακή» περίοδο οι προσλήψεις θα είναι 1 προς 1 (1 συνταξιοδότηση – 1 πρόσληψη) σ’ όλο το δημόσιο και απ’ αυτή τη μοιρασιά «θα προσπαθήσει να πάρουν τα νοσοκομεία ένα μεγάλο κομμάτι». Υποσχέθηκε δηλαδή ότι θα ρίξει κάποιους άλλους, για προσλήψεις που έτσι κι αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων των νοσοκομείων.

Ακόμη παρουσίασε ως κοσμογονία την «προσπάθεια από 1/1/19 οι νέες συμβάσεις να είναι διετείς και όχι ενός έτους». Για τους 2.800 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που πρόκειται να απολυθούν Φλεβάρη – Μάρτη και 1.200 το Σεπτέμβρη του 2019, είπε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.

Πανηγύρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει τους εργολάβους έξω από τα μισά νοσοκομεία, αποσιωπώντας πόσοι απ’ τους εργολαβικούς ξαναβιώνουν το ίδιο έργο με απληρωσιά μηνών, λειψά δικαιώματα, εργοδοτική τρομοκρατία κι απολύσεις. Για τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) που λήγει η θητεία τους στις 31/12 ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανανέωση συμβάσεων, αλλά θα γίνουν νέες προκηρύξεις με κριτήρια ΑΣΕΠ, διαψεύδοντας οικτρά τις διοικήσεις των νοσοκομείων που τάζουν ανανεώσεις, προκειμένου να τους καθησυχάσουν.

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ειδικευόμενων (80 κενά στον Ευαγγελισμό, 90 στο ΚΑΤ, τρομακτικά κενά στην επαρχία) η απάντηση του υπουργού ήταν ότι δεν υπάρχει επιδείνωση της μετανάστευσης. Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν ότι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η κακοπληρωσιά, η έλλειψη προσωπικού κι ιατρικού εξοπλισμού ωθούν τους ειδικευόμενους να μεταναστεύουν και το πρόβλημα θα διογκώνεται όσο υπάρχουν αυτές οι συνθήκες.

Σε ότι αφορά την απόφαση του ΣτΕ (δικαστών, στρατιωτικών, γιατρών κ.α.) για τα ειδικά μισθολόγια ανέφερε ως πρόβλημα ότι απαιτείται 1,1 δις για την υλοποίησή της. Γιατί οι γιατροί να πάρουν ένα μικρό βοήθημα στο τέλος του χρόνου; ήταν το ερώτημα που έβαλαν χθες οι γιατροί. Για το πρόβλημα των επικουρικών και την άρνηση παρέδρων να υπογράφουν εντάλματα πληρωμής τους υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις τους, ενώ δήλωσε άγνοια για πολλά νοσοκομεία (π.χ. Χαλκίδας, Καρδίτσας, Αγρινίου, Χίου, Ιωαννίνων) που δεν πληρώνονται οι επικουρικοί.

Για το Ερρίκος Ντυνάν είπε ότι υπάρχει πρόθεση να επανέλθει με «την ευρεία έννοια στο δημόσιο», καθώς αν πήγαινε με την «στενή» η κυβέρνηση θα έπρεπε να μονιμοποιήσει τους 950 εργαζόμενούς του και κάτι τέτοιο «αντιβαίνει τις μνημονιακές δεσμεύσεις».

Όσο για το αίτημα υπογραφής κλαδικής συμφωνίας των γιατρών απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν 15 μέρες σε αντίστοιχες συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς, η ηγεσία του υπουργείου υποστήριζε ότι πολλά από τα προβλήματα θα λυθούν μετά τη λύση των μνημονίων. Χθες ο υπουργός Υγείας τα «μάζεψε», ισχυριζόμενος ότι «ποτέ δεν ειπώθηκε  κάτι τέτοιο».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν σε εγρήγορση και θα κλιμακώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα.

Ήδη κατά τη διάρκεια της πλατιάς σύσκεψης που έγινε πριν λίγες μέρες στον Ευαγγελισμό και συμμετείχαν ΔΣ 15 Σωματείων Εργαζομένων, μέλη Δ.Σ. και επιτροπές αγώνα, προσανατολίζονται σε:

  • Νέα σύσκεψη ακόμα περισσότερων Σωματείων στις αρχές Σεπτέμβρη.
  • Κινητοποίηση αρχές του Φθινοπώρου ως ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  • Συμμετοχή στη συναυλία που προγραμματίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ στα τέλη Σεπτέμβρη ενάντια στην υποβάθμιση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

ΥΓ:1
Όταν ο Υπουργός λέει ότι από το 2019 για κάθε αποχώρηση υπαλλήλου θα προκηρύσσεται άμεσα η θέση του (μας τα είπαν κι άλλοι στο παρελθόν) άμεσα υπονοεί ότι οι νέοι οργανισμοί που συντάσσονται θα περιλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία όλο και λιγότερο και ένα μόνο μέρος από αυτούς θα αντικαθίσταται από υγειονομικούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτοί θα πληρώνονται φυσικά από τον προϋπολογισμό του κάθε νοσοκομείου για να πετύχουν έτσι τον στρατηγικό τους στόχο νοσοκομεία – επιχείρηση με ελαχιστότατη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού.

ΥΓ:2
Ο υπουργός ισχυρίστηκε όπως αναφέραμε ότι οι προσλήψεις υγειονομικών με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι ανάγκη και όχι επιλογή τους. Πριν στεγνώσει το σάλιο του πληροφορούμαστε ότι μόνο στον Ευαγγελισμό προετοιμάζουν προσλήψεις 120 επικουρικών (13 γιατρών και 107 λοιπών κλάδων) τη στιγμή που δεν προκηρύσσουν καμία θέση για μόνιμο προσωπικό.