Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υγεία: 8 χρόνια μνημόνια. Και τώρα τι; – Ηλία Σιώρα, αντιπροέδρου της ΕΙΝΑΠ

Στον καπιταλισμό, είναι κανόνας η υπερσυσσώρευση χρημάτων και προϊόντων που δεν μπορούν ούτε να επενδυθούν ούτε να πουληθούν. Πρέπει να καταστραφούν κεφάλαια για να ξεκινήσει πάλι μία αναιμική, αμφίβολη «ανάπτυξη».

Για να μη μειωθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων «κουρεύεται» το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος εργασίας:

  • Μισθοί
  • Συντάξεις
  • Κονδύλια για υγεία
  • Παιδεία
  • Κοινωνικές παροχές

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, υπακούοντας στο γενικό πρόσταγμα του κεφαλαίου πήραν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα με καθυστέρηση συγκριτικά με άλλες χώρες. Γι΄αυτό τα μέτρα ήρθαν απότομα.
Τα αποτελέσματα στην Υγεία ήταν και είναι και θα είναι οδυνηρά.

Κονδύλια κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία από το 2010 έως 2018 προοδευτικά μειωμένα έως και 50%! Ίδιο προμηνύεται και το 2019.

— Έκλεισαν 6 ψυχιατρικά και 15 γενικά νοσοκομεία.

— Έκλεισε ή υπολειτουργεί η πλειονότητα των 360 πρώην πολυατρείων του ΙΚΑ και αντικαθίστανται από «καρικατούρες» πρωτοβάθμιας υγείας, τις ΤΟΜΥ.

— Αυξήθηκαν οι ιδιωτικές (από την τσέπη του ασθενούς) δαπάνες υγείας από 31 στο 39% επί του συνόλου των δαπανών.

— Μειώθηκε δραματικά το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων – όλων των κλάδων – από τις 104.000 στο 78.000 περίπου, ενώ ακόμα και τον τελευταίο χρόνο είχαμε μείωση κατά 1.700 περίπου. Ταυτόχρονα αυξάνει ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες, διοικητικοί, άνεργοι προερχόμενοι από ΟΑΕΔ) με συνέπεια να έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% του συνόλου. Αυτοί οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου και όχι από το κράτος. Οδεύουμε στη στρατηγική της Ε.Ε., νοσοκομείο επιχείρηση που το κράτος θα δίνει ψίχουλα στην υγεία.

— Αυξήθηκε η δουλειά και η εντατικοποίηση στα νοσοκομεία κατά 25% με μείωση του προσωπικού.

— Η μέση φαρμακευτική δαπάνη από την τσέπη του ασθενούς από το 9% το 2010 έφτασε σχεδόν το 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης το 2018.

— Μειώθηκαν οι μισθοί των υγειονομικών από 30-50%. Το ίδιο και οι συντάξεις.

— Αυξήθηκε η νοσηρότητα σε καρδιαγγειακά και ψυχιατρικά νοσήματα.

— Η περίθαλψη των ανασφάλιστων γίνεται με αιματηρές οικονομίες από τα νοσοκομεία , αφού δεν δόθηκε καμία ειδική επιχορήγηση .

Η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά είναι μια μεγαλοπρεπής απάτη. Κατάργηση των μνημονίων σημαίνει στην πράξη ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, παροχές.

Δεν την περιμένουμε απ΄ τις Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Μαζί τα ψήφισαν και τα εφάρμοσαν και τα εφαρμόζουν αμείλικτα. Μόνο οργανωμένος αγώνας των μαχόμενων υγειονομικών με το εργατικό κίνημα μπορεί να φέρει θετικές ανατροπές. Αν κάτι κρατήθηκε από τις κατακτήσεις δεκαετιών, οφείλεται στους αγώνες μας!!!!

Πηγή: marketpost.gr