Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φίλε μου Δημήτρη

Γράφει ο Γιάννης Βεντούρας //

Γιάννη,
γιατί γράφεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που η ΝΔ ανέβηκε από το 18,85% στο 40,87%; Για διάβασε καλύτερα τα αποτελέσματα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων. Μην τον κατηγορείς για όλα.
Φιλικά, Δημήτρης

Δημήτρη μου,
Τον Μάη του 2012 η ΝΔ είχε 18,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, το ΠΑΣΟΚ 13,18% και το ΚΚΕ 8,48%. Είμαστε στην μέση της καπιταλιστικής κρίσης και η λαϊκή οργή ξεχύνεται στους δρόμους. Η Ελλάδα συγκλονίζεται από τεράστιες διαδηκώσεις.
Η άρχουσα τάξη της χώρας έβλεπε τα δύο βασικά της κόμματα να καταποντίζονται, και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν μαξιλάρι που θα απορροφούσε την λαϊκή οργή.

Τότε αρχίζει η μεγάλη πίεση στο ΚΚΕ για να μπει σε κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, αντί να αρνηθούν την δημιουργία κυβέρνησης ώστε να φέρουν το Σύστημα σε πιο δύσκολη κατάσταση, αυτά δήλωσαν ότι επιθυμούν διακαώς να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα διαχειριζόταν τις δυσκολίες του συστήματος. Μέχρι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήγε να συναντήσει τον Τσίπρα, όταν αυτός πήρε την εντολή.
Είναι οι μέρες όπου οι αρχηγοί όλων των κομμάτων (εκτός ΚΚΕ) πήγαν στον ΠτΔ και συμφώνησαν να πληρωθεί η μεγάλη δόση των 4,5 δις στους «δανειστές». (Λίγο ειρωνικό, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε κατήγγειλε τους «δανειστές» και ζητούσε διαγραφή χρέους).

Το ΚΚΕ ευτυχώς αντιλήφθηκε ότι παραπλανούν τον λαό. Του έταζαν λίγη κυβερνητική εξουσία για να του τα πάρουν όλα στη συνέχεια, και αντιστάθηκε. Ευτυχώς, είχε προλάβει να μελετήσει τα ιστορικά στοιχεία και να βγάλει κάποια συμπεράσματα. (πχ. συμμετοχή σε κυβέρνηση το 1944 και 1989, στήριξη Γ. Παπανδρέου το 1965, σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, συμφωνίες Λιβάνου- Καζέρτας κλπ).
Το ΚΚΕ προειδοποίησε για όλα όσα επρόκειτο να γίνουν, πως οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα και «Αριστερή», αναγκαστικά θα εφαρμόσει μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά δεν εισακούσθη από τον λαό.

Αυτή την στάση του το ΚΚΕ, την πλήρωσε ακριβά σε ψήφους στις επόμενες εκλογές, χάνοντας την μισή εκλογική του δύναμη. Η Αλήθεια είχε το τίμημά της.

Τον Ιούνιο του 2012 η ΝΔ είχε 29,66%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%, το ΠΑΣΟΚ 12,28 και το ΚΚΕ 4,5%

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ περνούσε στο λαό το μήνυμα ότι τα προβλήματα θα λυθούν με κάποια «Αριστερή κυβέρνηση». Οι μέχρι πρότινος σύντροφοί του της ΔΗΜΑΡ (6,25%), μπήκαν στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Οι αυταπάτες έπιαναν τόπο.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ πουλώντας ΕΛΠΙΔΑ, συγκρότησε κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ! ( Έλεος, με τους ακροδεξιούς; )
Το πράγμα άρχισε από τότε να φαίνεται ξεκάθαρα ότι οδηγούσε στο αλυσόδεμα του λαού. Ακολούθησε ένα εικονικό δημοψήφισμα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έφτυσε κατάμουτρα όσους υπερψήφισαν το ΟΧΙ.
Στη συνέχεια ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα υπερψήφισαν το Υπερμνημόνιο και παρέδωσαν την χώρα για 99 χρόνια στο μεγάλο κεφάλαιο και τους δανειστές. (Το ΚΚΕ καταψήφισε.)
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το λαϊκό κίνημα υποχώρησε σημαντικά, οι ψηφοφόροι του περίμεναν παθητικά να τους λύσει τα προβλήματα η κυβέρνησή τους. Ωιμέ… Μόνο το ΚΚΕ κρατούσε, όσο κόσμο μπορούσε, στους δρόμους του αγώνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πλέον μετεξελιχθεί σε καθαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Κόμμα που θα διαχειρίζονταν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Από τότε «υπογράφτηκε» και η καταστροφή του.

Το Σύστημα που τον χρησιμοποίησε για να το ξελασπώσει, δεν τον είχε πλέον και μεγάλη ανάγκη.
Στις Ευρωεκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 23,75% και οι θλιμμένες καμπάνες άρχισαν να κτυπάνε. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πως δεν το αντιλήφθηκαν. (Άσε που στα σωματεία και στους δήμους το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε τους μηχανισμούς του σχεδόν ανέπαφους). Στις δημοτικές του 2019 το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) είχε στον έλεγχό του 87 δήμους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κυβέρνηση, μόλις 11.
Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, μόνο προσωρινά είχαν μεταφερθεί για να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Όταν το Σύστημα θα έκρινε ότι ήρθε η ώρα, θα γινόταν ο επαναπατρισμός τους.

Στην τελευταία περίοδο (2019-2023), ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, ουσιαστικά συγκυβέρνησε με την ΝΔ, εφόσον υπερψήφισε τα μισά σχεδόν νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ καταψήφισε όλες τις προτάσεις νόμους που κατέβασε το ΚΚΕ στη βουλή.
Τα δύο κόμματα συμφωνούσαν απόλυτα στην εξωτερική πολιτική και στο παραπέρα αλυσόδεμα της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στήριξαν από κοινού το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Χειροκρότησαν τον Ζελένσκι στη βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαχνε μέτωπο με την ΝΔ ενάντια στο ΚΚΕ, σε δήμους (Πάτρα, Περιστέρι, Ικαρία κλπ), στην ΓΣΕΕ, σε Εργατικά Κέντρα.

Με αυτή την πολιτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο λαό. Η συνεργασία με την ΝΔ δεν είναι κάτι διαβολικό, αντίθετα είναι επιθυμητή και σωστή.

Οι ψηφοφόροι του μετάφρασαν το μήνυμα ως εξής: Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ δεν έχουν τόσες πολλές διαφορές γιατί να μην ψηφίσω το αυθεντικό και ιστορικό κόμμα της αστικής τάξης που έχει και μεγαλύτερη εμπειρία;
Και έτσι, σταδιακά, εξ αιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το 18,85 της ΝΔ έγινε 40,79%.
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και μόνο αυτή, είναι που έφερε αυτά τα αποτελέσματα.
Λυπάμαι που στο λέω, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

Δημήτρη μου,
τα γεγονότα εξελίχθηκαν όπως τα είχε προβλέψει το ΚΚΕ. Αυτό ας το παραδεχτούμε.
Τώρα τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Εκκρεμούν να ψηφιστούν πάνω από 200 (και με τα παραρτήματα 350) μνημονιακές υποχρεώσεις. Όποια κυβέρνηση και να συγκροτηθεί, (αυτοδύναμη ή συνεργασίας), αντιλαϊκούς νόμους θα περάσει.

Ο λαός μας πρέπει να αντισταθεί και να βγει στην αντεπίθεση. Χαίρομαι που υπάρχει το ΚΚΕ και πρωτοστατεί σε αυτούς τους αγώνες. Χαίρομαι που τόσα χρόνια δεν υπέκυψε στις Σειρήνες της κυβερνητικής εξουσίας και κράτησε όλες του τις δυνάμεις στους δρόμους να αγωνίζονται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Τώρα που η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο για τα λαϊκά στρώματα, είναι ανάγκη να διαλυθούν οι αυταπάτες, να αφήσουμε πίσω πικρίες και εγωισμούς.

Ας αφήσουμε τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους μόνους τους με τις κυβερνήσεις τους κι ας συμπορευτούμε, εργαζόμενοι, μικροαγρότες, επαγγελματίες, νεολαία, συνταξιούχοι, όλοι μας στους αγώνες, με το ΚΚΕ.
Για να γίνει πράξη το σύνθημα ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ και ΟΛΟΙ ΜΑΣ,
έλα και συ Δημήτρη φίλε μου…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Γιάννης