Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φυλλάδιο ΚΚΕ: «ΦΥΣΑΕΙ; Ακριβαίνει το ρεύμα! ΔΕΝ ΦΥΣΑΕΙ; Ακριβαίνει το ρεύμα!»

Το ΚΚΕ σε Φυλλάδιο που κυκλοφόρησε επισημαίνει ότι «οι ασήκωτοι λογαριασμοί και η ξέφρενη κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών είναι συνέπεια:

–Της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας». Αυτήν την πολιτική απογειώνει τώρα η κυβέρνηση ΝΔ πατώντας σε όσα έχτισαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 20ετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το χρηματιστήριο Ενέργειας το 2019 και η ΝΔ το επέκτεινε. Πλέον η Ενέργεια είναι χρηματιστηριακό προϊόν, οι τιμές της καθορίζονται από τις αγοραπωλησίες στο χρηματιστήριο…

–Της «πράσινης μετάβασης» που εκτοξεύει τα κέρδη για τα «πράσινα κοράκια» και την ενεργειακή φτώχεια για τις λαϊκές οικογένειες, με οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον. Η μεγαλύτερη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα δεν οδήγησε σε φτηνότερο ρεύμα…

–Των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην Ενέργεια που όλοι μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει.

–Της πολιτικής που απαξιώνει εγχώριες φτηνές πηγές Ενέργειας, όπως τον λιγνίτη που θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του λαού.

–Του στόχου να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο, κάτι που δεν προστατεύει από τους υπέρογκους λογαριασμούς τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά ευνοεί τις διεθνείς μπίζνες των ομίλων της Ενέργειας που βρίσκουν πιο κερδοφόρες αγορές στο εξωτερικό, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εγχώρια τιμή!

–Των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, που σημαίνει αντικατάσταση του φτηνού ρωσικού αερίου με το πανάκριβο υγροποιημένο αέριο (LNG) των ΗΠΑ!».

«Το κόστος γίνεται μεγαλύτερο καθώς η πιο ακριβή Eνέργεια «ενσωματώνεται» σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, εκτοξεύοντας παραπέρα τις τιμές!» προσθέτει.

Αναφέροντας ότι «τα κέρδη Α’ τριμήνου 2024 για τους ομίλους της Eνέργειας είναι:

Mytilineos: 184 εκατ. Ευρώ, ΔΕΗ: 459 εκατ. Ευρώ, Motor Oil Hellas: 49 εκατ. Ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 81,7 εκατ. Ευρώ» το ΚΚΕ σημειώνει ότι «τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών εκτοξεύονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στην οποία συναινούν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της «πράσινης μετάβασης» ξεκοκαλίζουν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Για αυτούς φτιάχτηκε και όχι για έργα και υποδομές στην υπηρεσία του λαού…».

Υπενθυμίζει, επίσης, αναφέροντας και σχετικές δηλώσεις ότι «το χρηματιστήριο Ενέργειας εκτοξεύει τις τιμές για τον λαό και έχει κερδισμένους τους «παίκτες», δηλαδή τα μονοπώλια της Ενέργειας. Το θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το συνεχίζει εννοείται η κυβέρνηση της ΝΔ!».

Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη και μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση και τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές αφού υιοθετούν την πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση της Ενέργειας». Η κυβέρνηση λέει ότι τάχα οι αυξήσεις στις τιμές είναι «παροδικές», τη στιγμή που για 3η χρονιά σκαρφαλώνουν οι τιμές και από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προτείνουν «φορολόγηση των υπερκερδών», λογική την οποία υιοθετεί πλέον και η κυβέρνηση. Το μόνο που τους «καίει» είναι να μη θιχτούν τα κέρδη των ομίλων, που βγαίνουν από την ενεργειακή φτώχεια των εργατικών – λαϊκών οικογενειών!».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι το «ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να γίνει πράξη με σύγκρουση με το σύστημα και την πολιτική ΕΕ- κυβέρνησης».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων φωτίζοντας τη μόνη νικηφόρα προοπτική, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των σωματείων για:

–Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.

–Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια – πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

–Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν.

–Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών».

«Λύση στην εξίσωση υπέρ των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων μπορεί να δώσει μόνο ο διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας που προτείνει το ΚΚΕ, με αποδέσμευση από την ΕΕ και την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των μεγάλων μονοπωλίων.

Ο Σοσιαλισμός μπορεί να απογειώσει τις εγχώριες δυνατότητες για ενεργειακή επάρκεια με προστασία του περιβάλλοντος. Το έχει ξανακάνει! Ο Σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα με επίκεντρο την πρώην ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση), παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, εξασφάλισε φτηνή Ενέργεια όχι μόνο για τους λαούς εκείνης της χώρας αλλά για μία σειρά χώρες της Ευρώπης.

Ο λαός πλήρωνε ένα συμβολικό ποσό για ρεύμα και θέρμανση. Η ανάγκη για φτηνό ρεύμα έγινε πράξη γιατί είχε καταργηθεί η ασύδοτη δράση των καπιταλιστών!» τονίζει, τέλος, το ΚΚΕ.

(Επισυνάπτεται το Φυλλάδιο του ΚΚΕ)