Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές Αυστραλία: Τις πταίει για την τεράστια καταστροφή;

Τεράστια η καταστροφή από τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Αυστραλία. Τουλάχιστον 8 οι νεκροί, εκατοντάδες σπίτια καμμένα παρανάλωμα του πυρός μεγάλες εκτάσεις, εκατομμύρια στρέμματα δασικού πλούτου έχουν απανθρακωθεί, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα βρήκαν φρικτό θάνατο, με πολλούς να προβλέπουν μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας και όχι μόνο.

Οι περισσότερες αναλύσεις επιμένουν να προκρίνουν ως αιτίες της καταστροφής τις αλλαγές που καταγράφουν πολλοί επιστήμονες στο κλίμα, τις συνέπειες από τη χρήση ενεργειακών πόρων που δεν θεωρούνται τόσο «φιλικοί για το περιβάλλον» κ.τ.λ. Πρόκειται για πλευρές με σημαντικό βάρος, αν και για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κατάστασης απαιτείται προσεκτική επιστημονική μελέτη ευρύτερων στοιχείων, με δεδομένη και μια περιοδικότητα που εμφανίζουν διάφορα φαινόμενα στην πορεία εξέλιξης του πλανήτη μας. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις, να προληφθεί η επέκταση της πυρκαγιάς, να απομακρυνθεί έγκαιρα ο πληθυσμός μιας περιοχής κ.τ.λ. Αντίστοιχα, ερωτήματα δημιουργούνται για την επαρκή και αντίστοιχη με τις σύγχρονες επιστημονικές δυνατότητες στελέχωση και οργάνωση κρίσιμων υπηρεσιών, της δασοπυρόσβεσης και της δασοπροστασίας κ.τ.λ.

Τελικά, αυτό που αναδεικνύεται και από αυτήν την τεράστια καταστροφή είναι ότι για το καπιταλιστικό σύστημα, που κριτήριο είναι το κέρδος, δεν είναι προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

australia fotia9 australia fotia10 australia fotia12 australia fotia13 australia fotia14 australia fotia15 australia fotia16

australia fotia18