Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φόρος τιμής στον Τσε

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! // 

Για τον μεγάλο επαναστάτη τον Τσε, έχουν εκδοθεί βιβλία και βιβλία, άλμπουμ, έχουν γίνει μελέτες ένθεν και ένθεν -από άσπονδους εχθρούς και φίλους, υπάρχουν οι χιλιάδες φωτογραφίες και τα βίντεο – Homenaje al Che που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο …τι να προσθέσει κανείς;

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·


πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
(κλπ);

Και να που έπεσε στα χέρια μας το ξεχασμένο βιβλιαράκι (εκδόθηκε πριν 22 χρόνια) «Che, el Guerrillero heroico : 39 años de una vida intensa y llena de virtudes» |> Editora Política, La Habana – Cuba …72 σελίδες όλες κι όλες σε 21×14 (επανεκδόθηκε σε πολλές γλώσσες -στα ελληνικά το 1998 από τη ΣΕ)

Από αυτό επιλέγουμε την εισαγωγή και τις τελευταίες σελίδες του. Η μετάφραση είναι της συναγωνίστριας και εκλεκτής φίλης Δέσποινας Μάρκου, αυτής της σεμνής φιγούρας -ταυτισμένης από τη 10ετία του 70-80, με την οργάνωση των μπριγάδων και των αποστολών στο νησί της επανάστασης, μέσω του «Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos Ινστιτούτου Φιλίας» (|> Ινστιτούτο Φιλίας των λαών) και του ελληνοκουβανικού.

(εισαγωγή)

Το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί φόρο τιμής στον Tσε, που ήταν εχθρός των επαίνων. Eίναι απλά εκπλήρωση χρέους απέναντι στους νέους που δεν πρόλαβαν να τον δουν να μάχεται από την Aλεγρία ντε Πίο μέχρι τη Σάντα Kλάρα και από το Kογκό μέχρι τη Bολιβία περιφρονώντας τελείως τον κίνδυνο.

Tο μεγαλείο της προσωπικότητάς του φαίνεται σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του. Xαρακτηριζόταν πάντα για το δυνατό και αποφασιστικό χαρακτήρα του, για την αγάπη του προς τις υγιείς διασκεδάσεις, για τη ζωή στο ύπαιθρο, για το διάβασμα και τον αθλητισμό. Στην πάλη ενάντια στο άσθμα βγαίνει κάθε φορά νικητής, παρά τις προσπάθειες της αρρώστιας να τον καταβάλει.

Yπάρχουν πάρα πολλές αρετές στον Tσε. Ωστόσο υπάρχει μια ιδιότητα που θα θέλαμε να την ξεχωρίσουμε, γιατί είναι αυτή που τον χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο που αξίζει να μιμηθεί κανείς. Πρόκειται για το προσωπικό του παράδειγμα. Kέρδισε την αγάπη και τον αμέτρητο θαυμασμό όλων όσων διοικούσε στη διάρκεια του πολέμου. Kέρδισε το σεβασμό, την εμπιστοσύνη, αλλά και τον αμέριστο θαυμασμό όλων εκείνων που μοιράστηκαν μαζί του τα καθήκοντα της οικονομικής οικοδόμησης. Σαν επαναστάτης ηγέτης αφοσιώθηκε ολόπλευρα στην οργάνωση και ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας, ανέλαβε με αποφασιστικότητα τις διάφορες ευθύνες που του εμπιστεύτηκαν, με ολοκληρωμένο τρόπο, χωρίς ούτε μια μέρα ξεκούρασης.

Άνθρωπος σπαρτιάτικης θέλησης, μετέβαλε τη λιτότητα σε κανόνα της ζωής του, τη μελέτη και το ξεπέρασμα των αδυναμιών του σε λατρεία.

H επίμονη και ασυμβίβαστη υπεράσπιση των συμφερόντων της Eπανάστασης και του λαού, η πίστη και η εμπιστοσύνη στον Φιντέλ ήταν για τον Tσε η πρώτη αρχή του.

Όλα αυτά και πολλά άλλα τον έκαναν παράδειγμα, υπόδειγμα κομμουνιστή, τον έκαναν κάτι το πολύ κοντινό και πολύ αγαπητό, που πρέπει να προσπαθούμε να πλησιάσουμε με το μοναδικό δυνατό τρόπο: προσπαθώντας να γίνουμε σαν κι αυτόν.

che2

 

Όπως είπε και ο Φιδέλ στις 18-Οκτ 1967, στην ιστορική ομιλία του στην Plaza de la Revolucion,

Αν θέλουμε να εκφράσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα θέλαμε να είναι οι επαναστάτες μαχητές μας, οι αγωνιστές μας, οι άνθρωποι μας, πρέπει να πούμε χωρίς κανένα δισταγμό: Να είναι σαν τον Τσε! Αν θέλουμε να εκφράσουμε πώς θέλουμε να είναι οι άνθρωποι των μελλοντικών γενεών, πρέπει να πούμε: Να είναι σαν τον Τσε! Αν θέλουμε να πούμε πώς να διδάσκονται μεγαλώνοντας τα παιδιά μας, πρέπει να πούμε χωρίς δισταγμό: Θέλουμε να γαλουχούνται με το πνεύμα του Τσε! Αν θέλουμε ένα μοντέλο ανθρώπου, ένα μοντέλο που δεν ανήκει σε αυτή τη χρονική στιγμή, του ανθρώπου που ανήκει στο μέλλον, λέω από την καρδιά μου πως αυτό το παράδειγμα χωρίς ψεγάδι στη συμπεριφορά του, χωρίς ψεγάδι στη στάση του, χωρίς κηλίδα στη δράση του, αυτό το μοντέλο είναι Che! Αν θέλουμε να εκφράσουμε πώς θέλουμε να είναι οι γιοί και οι κόρες μας, πρέπει να πούμε με όλη την επαναστατική μας θέρμη: Θέλουμε να είναι σαν τον Τσε!

Προσκλητήριο νεκρών …

ATHANATOI

che

che11

Omada