Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χουάν Γκουαϊδό: Ποιός είναι ο ακροδεξιός πραξικοπηματίας της Βενεζουέλας;

Τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας του διεθνούς Τύπου έχουν πέσει πάνω στον 35χρονο Χουάν Γκουαϊδό, τον άνθρωπου που με την επίσημη- πλέον- στήριξη των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων απειλεί το νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ποιός είναι, λοιπόν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο «άνθρωπος των αμερικανών» το όνομα του οποίου ήταν μόλις πριν λίγους μήνες άγνωστο; 

Ο Γκουαϊδό γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1983 στο λιμάνι Λα Γκουάιρα.  Όταν ο Ούγκο Τσάβες ανέλαβε τα ηνία της Βενεζουέλας το 1999 ο Γκουαϊδό ήταν μόλις 15 χρονών. Την ίδια χρονιά, η πόλη του χτυπήθηκε από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περί τους 30.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, η μη έγκαιρη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην καταστροφή εκείνη αποτέλεσε αφορμή ώστε ο έφηβος τότε Γκουαϊδό να δείξει ενδιαφέρον για την πολιτική. 

Σπούδασε μηχανικός στο Καράκας και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο George Washington στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων άρχισε να εκφράζει τις πρώτες αντιδραστικές ιδέες ενάντια στη Μπολιβαριανή Επανάσταση, παίρνοντας μέρος σε διαδηλώσεις ενάντια στην υποτιθέμενη λογοκρισία του Τσάβες, ιδιαίτερα όταν ο δεύτερος  δεν ανανέωσε την άδεια του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Radio Caracas Television. 

Έκτοτε ξεκινούν οι επαφές του με μέλη και στελέχη της δεξιάς αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως πολιτικός του μέντορας θεωρείται ο μεγαλοαστός συνιδρυτής του αντι-τσαβικού κόμματος «Δικαιοσύνη Πρώτα» Λεοπόλδο Λόπες. Η διαδρομή του Λόπες είναι λίγο έως πολύ γνωστή: το όνομα του έχει αναμειχθεί σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων από την πετρελαϊκή βιομηχανία PDVSA ενώ πρωταγωνίστησε σε τρομοκρατική επίθεση ενάντια στην κουβανική πρεσβεία στο Καράκας. 

Το λαϊκό ρητό «με όποιον δάσκαλο κι’ αν πας, τέτοια γράμματα θα μάθεις» βρήκε την εφαρμογή του στην περίπτωση του νεαρού Γκουαϊδό. Το 2009, έχοντας για τα καλά μπει στους κύκλους της ακροδεξιάς-αμερικανόφιλης αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο  Γκουαϊδό υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του κεντρώου πολιτικού κόμματος «Λαϊκή Θέληση». Έκτοτε, αναμείχθηκε έντονα στην πολιτική και το 2011 εκλέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση εκπροσωπόντας τη γενέτειρά του, την πολιτεία Βάργας, έως το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο Λόπες παρέμενε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Γκουαϊδό συνέχιζε να επικοινωνεί σχεδόν καθημερινά μαζί του. Διόλου τυχαία, ο Λόπεςθεωρείται ο «αρχιτέκτονας» πίσω από την άνοδο του Γκουαϊδό. 

Η αδυναμία της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας να προτάξει κάποιο πολιτικά άφθαρτο πρόσωπο ενάντια στον πρόεδρο Μαδούρο, βρήκε διέξοδο στον 35χρονο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οπαδοί του Γκουαϊδό δηλώνουν πως, μέχρι πριν λίγες ημέρες, δε γνώριζαν καν την ύπαρξη του. Κι’ όμως, έχοντας την στήριξη της αντιπολίτευσης και της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Γκουαϊδό αναδείχθηκε σήμερα στην νούμερο ένα απειλή για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. 

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν ο νεαρός πραξικοπηματίας θα καταφέρει να βγάλει εις πέρας την αποστολή του ως αχυράνθρωπος των ιμπεριαλιστών ανατρέποντας τον πρόεδρο Μαδούρο, ή θα αποτύχει και θα εξαφανιστεί από την πολιτική ζωή της χώρας. Πάντως, η υπουργός Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Βενεζουέλας, Ίρις Βαρέλα, δείχνει να μην αστειεύεται όταν αναφέρεται στον Γκουαϊδό, δηλώνοντας με νόημα: «Του έχω ήδη ετοιμάσει το κελί του». 

Δεν τους «βγήκε» το πραξικόπημα των ΗΠΑ και απροκάλυπτα προσπαθούν να δημιουργήσουν κατάσταση χάους στη Βενεζουέλα