Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χούτι: Ασφαλής η ναυσιπλοΐα – Χτυπάμε μόνο ισραηλινά πλοία – Φέρεται να χτυπήθηκε αμερικανικό πλοίο

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah TV των Χούτι επικαλείται πηγή των ναυτικών δυνάμεων της αντάρτικης ομάδας, η οποία επαναλαμβάνει ότι δεν θα στοχεύσουν εμπορικά πλοία που δεν συνδέονται με το Ισραήλ.

«Η ναυσιπλοΐα είναι ασφαλής» στην Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα και το στενό Bab al-Mandab «εκτός από τα ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια», λέει η πηγή.

«Θα συνεχίσουμε την αποτροπή των ισραηλινών πλοίων ή εκείνων που κατευθύνονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια μέχρι το τέλος της επίθεσης και της πολιορκίας της Γάζας», προσθέτουν.

Χτυπήθηκε αμερικανικό εμπορικό πλοίο από πύραυλο ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανέφερε ότι ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο, στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Υεμένης.

Σύμφωνα με την Ambrey, η επίθεση «στόχευσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως απάντηση στις στρατιωτικές επιδρομές των ΗΠΑ σε στρατιωτικές θέσεις των Χούθι στην Υεμένη». Η εταιρεία ανέφερε πως ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο, ωστόσο παραμένει αξιόπλοο και πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Σημείωσε επίσης ότι το σκάφος «δεν συνδέεται με το Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας, που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, και είχε στόχο το αντιτορπιλικό USS Laboon στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με διοικητήριο CENTCOM των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, σήμερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, δήλωσε στο Reuters, ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα. «Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία που στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλαξαν το ποδόσφαιρο – Γιάννης Γεωργάκης