Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χριστούγεννα: Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Στέλιος Καζαντζίδης-η ζωή του όλη» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Μετά το πολύ επιτυχημένο «Σμύρνη μου αγαπημένη», η Μιμή Ντενίση επέλεξε να σκηνοθετήσει ένα έργο-αναφορά στον «μύθο» του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή και στη ζωή των μουσικών της εποχής του. Η ίδια, μάλιστα, υπογράφει μαζί με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή το κείμενο της παράστασης με τίτλο «Στέλιος Καζαντζίδης-η ζωή του όλη», η οποία ανεβαίνει από τις 25 Δεκεμβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Η παράσταση επιχειρεί να ξεδιπλώσει την πορεία της ζωής του μεγάλου τραγουδιστή, με μία μυθιστορηματική αφήγηση μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων. Συμμετέχουν ο Αντώνης Λουδάρος, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Δημήτρης Σταρόβας, ο Ηλίας Μελέτης, η Νίκη Παλληκαράκη, η Νεφέλη Ορφανού κ.ά. Στις 20:00. Εισιτήρια από 12 έως 40 ευρώ.

Ο «Μισάνθρωπος» στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Mία διασκευή πάνω στο κλασικό έργο του Μολιέρου, σε νέα μετάφραση του Νίκου Ζιώγα. Στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες, ο «Μισάνθρωπος» υποδέχεται το κοινό σε ένα «ανοιχτό» σαλόνι. Σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στη φαινομενικότητα και την πραγματικότητα, οι χαρακτήρες του έργου, μέσα από τα προφίλ τους, ποστάρουν βίντεο, ποιήματα, φωτογραφίες και παρουσιάζονται στους θεατές, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους κάνοντας like, comment, φωτογραφίζοντας κ.λπ. Σκηνοθεσία – Μουσική: Σταύρος Γιαννουλάδης. Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες (Τουρναβίτου 7, Θησείο). Εισιτήρια 12 ευρώ (γενική είσοδο), 10 ευρώ (μειωμένο).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» επιστρέφει στο Άστορ

Έπειτα από μία επιτυχημένη περσινή σειρά προβολών, η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά, η ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), επιστρέφει στον κινηματογράφο Άστορ. Με δεδομένη την αισθητική επιλογή, οι ταινίες που προβάλλονται να συνδυάζουν «το κλασσικό με το μεταμοντέρνο, το περιθωριακό με το ποπ και το ιερό με το βέβηλο», η «Χαμένη Λεωφόρος» υπόσχεται να συστήσει στους σινεφίλ παραγνωρισμένες αλλά σπουδαίες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα προβληθούν «Ο Θάνατος του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολλάτου (19:00), η «Ανοιχτή Επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (20:45) και το «Μέχρι το Πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού(22:30). Τις ταινίες θα συστήσουν στο κοινό η Αρασέλη Λεμού και ο Γιώργος Φουρτούνης. Κινηματογράφος Άστορ (Σταδίου 28).Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή, 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο.