Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Σέριφο – Μεγάλες οι καταστροφές

Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο νησί της Σερίφου και πλέον τέθηκε υπό έλεγχο.

Σπίτια και αποθήκες μεταξύ άλλων, παραδόθηκαν στις πύρινες γλώσσες μιας φωτιάς που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα και που οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού ήταν αδύνατο να συγκρατήσουν. Έτσι, κάτοικοι, παραθεριστές και εθελοντές -παρά τις «εντολές» του «112» για εκκένωση συνολικά οκτώ οικισμών- με λάστιχα αλλά και πυροσβεστήρες προσπάθησαν (και ουσιαστικά κατάφεραν) να συγκρατήσουν ένα μέτωπο που σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού έφτασε μέχρι και τα 15 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται πως την πυρκαγιά κλήθηκαν αρχικά να αντιμετωπίσουν οι μόλις… τέσσερις πυροσβέστες με το ένα όχημα που βρίσκονται στο νησί, κάτι που αποδεικνύει την αποψίλωση του προσωπικού που υπάρχει. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική -κι ενώ η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 6.30 το απόγευμα- μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από τη Σύρο επτά πυροσβέστες με τρία οχήματα ενώ αργά το βράδυ ξεκίνησε πλοίο από τον Πειραιά προκειμένου να μεταφέρει 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποίησε μόνο ένα ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα στην Πάρνηθα και την φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, ακόμα και τώρα υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες και όχι ενεργό μέτωπο.