Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ – Καλούν το VMRO να ψηφίσει τις Συνταγματικές αλλαγές

Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζ. Ζάεφ να αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για τις απαιτούμενες απότ η Συμφωνία των Πρεσπών Συνταγματικές αλλαγές, καθυστερεί η υλοποίηση του ευρωνατοϊκού σχεδιασμούκαι μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, οι ΗΠΑ έκαναν αυτό που ξέρουν καλά να κάνουν. Να παρεμβαίνουν με κάθε τρόπο για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να προωθήσουν τα σχέδιά τους,  για να προχωρήσει η “ευρωατλαντική ολοκλήρωση” στα Δυτικά Βαλκάνια.

Έτσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια να αφήσει τους βουλευτές του VMRO να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, με επιστολή του προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αφού σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής, εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα αυτό στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου και τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής, στην οποία συζητείται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ,βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επιστολή του αυτή προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ζητά από αυτόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος αυτού να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος, απαλλαγμένοι από πιέσεις και απειλές. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν βουλευτές που θα ήθελαν να ψηφίσουν τη συμφωνία όμως λόγω των αντιδράσεων διστάζουν.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είμαστε απογοητευμένοι από τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, τόσο σχετικά με το δημοψήφισμα όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα. Από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, οι πολίτες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες και τα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πράξει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας ενθαρρύνουμε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του συνασπισμού σας να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς απειλές βίας, εκδίκησης, ή άλλη μορφή εξαναγκασμού» σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην επιστολή του αυτή προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE.

Και για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι ξ συμφωνία δεν έγινε για την επίλυση του ονοματολογικού, αλλά για την πάση θυσία ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ  δεν είναι ξεκομμένη απ’ το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας που μπορεί να αξιοποιηθεί   στο μέλλον για να καλλιεργείται ο εθνικισμός, το μίσος, η λογική του «διαίρει και βασίλευε» η οποία είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή ΠΓΔΜ – Τίποτα δεν είναι δεδομένο – Άγνωστό πότε θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία