Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα

Σε συν­θή­κες φτώ­χειας ή κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοί­κους στην Ελλά­δα και κατά μέσο όρο ένας στους πέντε στην ΕΕ, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του 2017 που έδω­σε σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα η Eurostat.

Σύμ­φω­να με τη Eurostat, ένας άνθρω­πος βρί­σκε­ται σε κατά­στα­ση φτώ­χειας ή κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού όταν αντι­με­τω­πί­ζει μία ή περισ­σό­τε­ρες από τις παρα­κά­τω προ­βλη­μα­τι­κές κατα­στά­σεις: Είτε θεω­ρεί­ται φτω­χός (δηλα­δή έχει εισο­δή­μα­τα μικρό­τε­ρα του 60% του μέσου εθνι­κού εισο­δή­μα­τος), είτε ζει σε κατά­στα­ση ένδειας (δηλα­δή στε­ρεί­ται βασι­κά κατα­να­λω­τι­κά αγα­θά ή αδυ­να­τεί να αντε­πε­ξέλ­θει σε στοι­χειώ­δεις οικο­νο­μι­κές υπο­χρε­ώ­σεις), είτε ζει σε οικο­γέ­νεια αντι­μέ­τω­πη με τον κίν­δυ­νο της ανερ­γί­ας (δηλα­δή σε οικο­γέ­νεια που κανέ­να μέλος της δεν έχει «κανο­νι­κή δουλειά»).

Συγκε­κρι­μέ­να, στην Ελλά­δα το 2017 βρί­σκο­νταν αντι­μέ­τω­ποι με τον κίν­δυ­νο της φτώ­χειας ή του κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού το 34,8% του πλη­θυ­σμού (3,7 εκατ. άνθρω­ποι), ένα­ντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ το αντί­στοι­χο ποσο­στό έπε­σε το 2017 στο 20,3% (113 εκατ. άνθρω­ποι), κάτω από τα επί­πε­δα του 2008 (23,7%).

Σε ό,τι αφο­ρά την Ελλά­δα, επί­σης, σε συν­θή­κες φτώ­χειας βρί­σκε­ται το 20,2% του πλη­θυ­σμού, σε συν­θή­κες ένδειας το 21,1%, ενώ ζει σε οικο­γέ­νεια αντι­μέ­τω­πη με τον κίν­δυ­νο της ανερ­γί­ας το 15,6% του πλη­θυ­σμού. Τα αντί­στοι­χα μέσα ποσο­στά στην ΕΕ είναι 16,9%, 6,9% και 9,3%.

Γενι­κό­τε­ρα, σε χει­ρό­τε­ρη κατά­στα­ση από την Ελλά­δα, ανα­φο­ρι­κά με το ποσο­στό του πλη­θυ­σμού που θεω­ρεί­ται ότι βρί­σκε­ται σε κατά­στα­ση φτώ­χειας ή κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού, είναι η Βουλ­γα­ρία (38,9%) και η Ρου­μα­νία (35,7%). Στον αντί­πο­δα (με ποσο­στά μικρό­τε­ρα του 20%) βρί­σκο­νται η Τσε­χία (12,2%), η Φιλαν­δία (15,7%), η Σλο­βα­κία (16,3%), η Ολλαν­δία (17%), η Σλο­βε­νία, η Γαλ­λία (17,1%), η Δανία (17,2%), η Σου­η­δία (17,7%) η Αυστρία (18,1%) και η Γερ­μα­νία (19%).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο