Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ — Καλούν το VMRO να ψηφίσει τις Συνταγματικές αλλαγές

Με τις δυσκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζει ο Ζ. Ζάεφ να απο­κτή­σει την απα­ραί­τη­τη πλειο­ψη­φία των δύο τρί­των στη Βου­λή για τις απαι­τού­με­νες απότ η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών Συνταγ­μα­τι­κές αλλα­γές, καθυ­στε­ρεί η υλο­ποί­η­ση του ευρω­να­τοϊ­κού σχε­δια­σμού­και μπρο­στά σε αυτό τον κίν­δυ­νο, οι ΗΠΑ έκα­ναν αυτό που ξέρουν καλά να κάνουν. Να παρεμ­βαί­νουν με κάθε τρό­πο για να εξα­σφα­λί­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους και να προ­ω­θή­σουν τα σχέ­διά τους,  για να προ­χω­ρή­σει η “ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση” στα Δυτι­κά Βαλκάνια.

Έτσι, το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ καλεί τον επι­κε­φα­λής του κόμ­μα­τος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης στα Σκό­πια να αφή­σει τους βου­λευ­τές του VMRO να ψηφί­σουν υπέρ των συνταγ­μα­τι­κών αλλαγών

Συγκε­κρι­μέ­να, ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Γου­ές Μίτσελ, με επι­στο­λή του προς τον αρχη­γό του VMRO-DPMNE Χρί­στιαν Μίτσκο­σκι, αφού σημεί­ω­σε ότι η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών απο­τε­λεί μια ιστο­ρι­κή ευκαι­ρία για τη «Μακε­δο­νία» να δια­σφα­λί­σει ένα πιο φωτει­νό μέλ­λον και να συμ­βά­λει στην ασφά­λεια, στα­θε­ρό­τη­τα και ευη­με­ρία της περιο­χής, εξέ­φρα­σε την απο­γο­ή­τευ­ση των ΗΠΑ σχε­τι­κά με την αρνη­τι­κή στά­ση που τήρη­σε το κόμ­μα αυτό στο δημο­ψή­φι­σμα στην ΠΓΔΜ που διε­ξή­χθη στις 30 Σεπτεμ­βρί­ου και τη στά­ση που επι­δει­κνύ­ει τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες στην ολο­μέ­λεια της Βου­λής, στην οποία συζη­τεί­ται η πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ για τρο­πο­ποί­η­ση του Συντάγ­μα­τος της ΠΓΔΜ,βάσει της Συμ­φω­νί­ας των Πρεσπών.

Ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ στην επι­στο­λή του αυτή προς τον αρχη­γό του VMRO-DPMNE, που αναρ­τή­θη­κε στην επί­ση­μη ιστο­σε­λί­δα της Πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ στα Σκό­πια, ζητά από αυτόν να δημιουρ­γή­σει τις κατάλ­λη­λες συν­θή­κες, τόσο δημό­σια όσο και ιδιω­τι­κά, προ­κει­μέ­νου οι βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος αυτού να απο­φα­σί­σουν ελεύ­θε­ρα ποια στά­ση θα τηρή­σουν επί της πρό­τα­σης για αλλα­γή του Συντάγ­μα­τος, απαλ­λαγ­μέ­νοι από πιέ­σεις και απει­λές. Και αυτό για­τί φαί­νε­ται ότι υπάρ­χουν βου­λευ­τές που θα ήθε­λαν να ψηφί­σουν τη συμ­φω­νία όμως λόγω των αντι­δρά­σε­ων διστάζουν.

«Δεν απο­τε­λεί έκπλη­ξη ότι είμα­στε απο­γοη­τευ­μέ­νοι από τις θέσεις της ηγε­σί­ας του VMRO-DPMNE, τόσο σχε­τι­κά με το δημο­ψή­φι­σμα όσο και για τα βήμα­τα που πρέ­πει να γίνουν στο Κοι­νο­βού­λιο, προ­κει­μέ­νου να αλλά­ξει το Σύνταγ­μα. Από την ανε­ξαρ­τη­σία της Μακε­δο­νί­ας, οι πολί­τες από όλες τις εθνο­τι­κές κοι­νό­τη­τες και τα κόμ­μα­τα της χώρας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του δικού σας, υπο­στη­ρί­ζουν σθε­να­ρά την έντα­ξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τώρα είναι η σει­ρά του Κοι­νο­βου­λί­ου να πρά­ξει το επό­με­νο απο­φα­σι­στι­κό βήμα. Σας ενθαρ­ρύ­νου­με να δημιουρ­γή­σε­τε τις κατάλ­λη­λες εκεί­νες συν­θή­κες, τόσο δημό­σια όσο και ιδιω­τι­κά, προ­κει­μέ­νου οι βου­λευ­τές του συνα­σπι­σμού σας να απο­φα­σί­σουν πώς θα ψηφί­σουν σχε­τι­κά με τις συνταγ­μα­τι­κές αλλα­γές, χωρίς απει­λές βίας, εκδί­κη­σης, ή άλλη μορ­φή εξα­να­γκα­σμού» σημειώ­νει ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, στην επι­στο­λή του αυτή προς τον αρχη­γό του VMRO-DPMNE.

Και για ακό­μη μια φορά απο­δει­κνύ­ε­ται ότι ξ συμ­φω­νία δεν έγι­νε για την επί­λυ­ση του ονο­μα­το­λο­γι­κού, αλλά για την πάση θυσία έντα­ξη της γεί­το­νος στο ΝΑΤΟ. Αλλω­στε, η δια­δι­κα­σία έντα­ξης της γει­το­νι­κής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ  δεν είναι ξεκομ­μέ­νη απ’ το ίδιο το περιε­χό­με­νο της συμ­φω­νί­ας που μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί   στο μέλ­λον για να καλ­λιερ­γεί­ται ο εθνι­κι­σμός, το μίσος, η λογι­κή του «διαί­ρει και βασί­λευε» η οποία είναι πάγια πολι­τι­κή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Συνε­χί­ζε­ται η συζή­τη­ση στη Βου­λή ΠΓΔΜ – Τίπο­τα δεν είναι δεδο­μέ­νο – Άγνω­στό πότε θα γίνει η κρί­σι­μη ψηφοφορία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο