Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή ΠΓΔΜ — Τίποτα δεν είναι δεδομένο — Άγνωστό πότε θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία

Συνε­χί­ζε­ται, για δεύ­τε­ρη ημέ­ρα σήμε­ρα, η συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής επί της πρό­τα­σης της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ για τρο­πο­ποί­η­ση του Συντάγ­μα­τος της ΠΓΔΜ, βάσει των προ­βλε­πό­με­νων στην Συμ­φω­νία των Πρεσπών.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι σύμ­φω­να με τον Κανο­νι­σμό της Βου­λής, η συζή­τη­ση σε αυτήν την πρώ­τη φάση της δια­δι­κα­σί­ας τρο­πο­ποί­η­σης του Συντάγ­μα­τος μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει μέχρι δέκα ημέ­ρες και θα ολο­κλη­ρω­θεί με ψηφο­φο­ρία, για την οποία απαι­τεί­ται πλειο­ψη­φία δύο τρί­των (80 στους 120 βου­λευ­τές), προ­κει­μέ­νου η δια­δι­κα­σία να προ­χω­ρή­σει στα επό­με­να στά­δια. Ήδη από χτες έχουν γρα­φτεί 50 βου­λευ­τές ομιλητές.

Κατά τη διάρ­κεια της χθε­σι­νής πρώ­της ημέ­ρας και της σημε­ρι­νής δεν σημειώ­θη­κε καμία μετα­κί­νη­ση των κομ­μά­των από τις γνω­στές θέσεις τους, ούτε καμία μετα­τό­πι­ση βου­λευ­τών από τις κομ­μα­τι­κές γραμμές.

Μονα­δι­κή “δια­φο­ρο­ποί­η­ση” θεω­ρεί­ται η περί­πτω­ση του ανε­ξάρ­τη­του βου­λευ­τή Φέριντ Μού­χιτς, ο οποί­ος έχει εκλε­γεί βου­λευ­τής με το ψηφο­δέλ­τιο του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος του Ζόραν Ζάεφ, που δήλω­σε χθες ότι θα υπερ­ψη­φί­σει την κυβερ­νη­τι­κή πρό­τα­ση για τρο­πο­ποί­η­ση του Συντάγ­μα­τος. Ο Φέριντ Μού­χιτς ήταν ο μονα­δι­κός βου­λευ­τής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας που δεν είχε ψηφί­σει υπέρ της κύρω­σης της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών από το Κοι­νο­βού­λιο της ΠΓΔΜ τον Ιού­νιο και το προη­γού­με­νο διά­στη­μα είχαν εκφρα­στεί αμφι­βο­λί­ες και ερω­τη­μα­τι­κά για την στά­ση που θα τηρή­σει σε σχέ­ση με την συνταγ­μα­τι­κή τροποποίηση.

Πλέ­ον, με τον Φέριντ Μού­χιτς να έχει ξεκα­θα­ρί­σει την στά­ση του, οι βου­λευ­τές που εμφα­νί­ζο­νται δια­τε­θει­μέ­νοι να στη­ρί­ξουν την τρο­πο­ποί­η­ση του Συντάγ­μα­τος υπο­λο­γί­ζο­νται πλέ­ον σε 72, ωστό­σο για την ώρα δεν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις για δια­φο­ρο­ποί­η­ση βου­λευ­τών της αντι­πο­λί­τευ­σης, ώστε να επι­τευ­χθεί η απα­ραί­τη­τη ενι­σχυ­μέ­νη πλειο­ψη­φία των δύο τρί­των (80 βου­λευ­τές στους 120).

Όπως γρά­φουν τα γερ­μα­νι­κά μέσα, «η αντι­πο­λί­τευ­ση έχει σχη­μα­τί­σει σκλη­ρό μέτω­πο ενά­ντια σε αυτό το εγχεί­ρη­μα. Ένα υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος του VMRO-DPMNE δήλω­σε λίγο πριν την έναρ­ξη της συζή­τη­σης στη Βου­λή ότι ‘το πιο λογι­κό’ θα ήταν οι βου­λευ­τές της αντι­πο­λί­τευ­σης να εκθέ­σουν τα επι­χει­ρή­μα­τά τους και στη συνέ­χεια να εγκα­τα­λεί­ψουν την αίθου­σα χωρίς να ψηφί­σουν. Διό­τι αυτό θα έδι­νε τη δυνα­τό­τη­τα για πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές. Μια σκέ­ψη θα ήταν ακό­μη να παρα­τεί­νουν τη συζή­τη­ση στη Βου­λή για μέρες», Ουσια­στι­κά πρό­κει­ται για μια πρό­τα­ση για να προ­στα­τευ­τεί το VMRO από το να εκτε­θεί από βου­λευ­τές του που πιθα­νά υπερ­ψη­φί­σουν τη δια­δι­κα­σία Συνταγ­μα­τι­κών αλλαγών.

Με βάση τα δεδο­μέ­να αυτής της στιγ­μής, πιθα­νές εκλο­γές δεν μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν πριν από τις 2 ή τις 9 Δεκεμ­βρί­ου. Με βάση το πόσο εύθραυ­στες είναι οι ισορ­ρο­πί­ες αυτή τη στιγ­μή μέσα στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ ίσως προ­τι­μή­σει να μη δρο­μο­λο­γή­σει την ψηφο­φο­ρία άμε­σα, αλλά αργό­τε­ρα εντός του δεκαη­μέ­ρου. Εν ολί­γοις το παρα­σκή­νιο παρα­μέ­νει έντονο.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι όλες οι πολι­τι­κές δυνά­μεις συμ­φω­νούν στο στρα­τη­γι­κό στό­χο, στην έντα­ξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση. Αντί­στοι­χη άπο­ψη έχουν καλ­λιερ­γή­σει και στην πλειο­ψη­φία των πολι­τών της χώρα, αν και με αφορ­μή το ζήτη­μα του ονό­μα­τος έχουν αυξη­θεί οι αντι­να­τοϊ­κές φωνές.

Με την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας στα Σκό­πια η το θέμα περ­νά στην Ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση η οποία δια­τεί­νε­ται ότι έχει εξα­σφα­λι­σμέ­νη την απα­ραί­τη­τη πλειο­ψη­φία τόσο για τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών όσο και για το αν τεθεί ζήτη­μα ψήφου εμπιστοσύνης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο